Συνολικά καταγράφηκαν 1.064 περιπτώσεις φορολογικών απαλλαγών
Σύμφωνα με στοιχεία του Προϋπολογισμού 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή
Το φορολογικό σύστημα, μέσω των φορολογικών δαπανών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτύχει στόχους όμοιους με εκείνους των προγραμμάτων άμεσων δημοσίων δαπανών, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Τα κράτη καταφεύγουν στη χρήση φορολογικών δαπανών γιατί η χορήγησή τους συχνά δεν έχει επιπλέον λειτουργικό κόστος όπως οι «κανονικές» δημόσιες δαπάνες που συνήθως απαιτούν την ύπαρξη μιας γραφειοκρατικής δομής (υπηρεσίας) για τη διοικητική τους υποστήριξη.
Σημειώνεται επίσης και μια σημαντική διαφορά μεταξύ των άμεσων δημοσίων δαπανών και των φορολογικών δαπανών: Ενώ οι πρώτες αποτελούν κάθε χρόνο αντικείμενο συζήτησης και έγκρισης από τη Βουλή, μέσω της διαδικασίας ψήφισης του προϋπολογισμού, οι δεύτερες συζητούνται και εγκρίνονται άπαξ και ισχύουν μέχρι την τυχόν τροποποίηση ή κατάργησή τους.
Σκοπός
Σκοπός των ειδικών αυτών ρυθμίσεων είναι:
• Η οικονομική ανάπτυξη
• Η αύξηση της απασχόλησης
• Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
• Η προώθηση της έρευνας
• Η δικαιότερη διανομή του εισοδήματος και η κοινωνική μέριμνα
• Η στήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων
• Η αποφυγή του “κοινωνικού στίγματος” για ορισμένες ομάδες πληθυσμού με τη χορήγηση ειδικών επιδομάτων.
Κατηγορίες
Ανάλογα με το περιεχόμενό τους οι φορολογικές δαπάνες διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
• Έκπτωση / μείωση / απαλλαγή ή εξαίρεση που μειώνει τη βάση υπολογισμού του φόρου (φορολογητέο εισόδημα κ.λπ.)
• Έκπτωση ή μείωση ή απαλλαγή από το φόρο
• Μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές
• Αναβολή της φορολογικής υποχρέωσης.
Καταγραφή φορολογικών δαπανών
Έκθεση όπου καταγράφονται οι φορολογικές δαπάνες συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 παρ. 5 του ν. 4270/2014. Οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι η Έκθεση περιλαμβάνει ισχύουσες ρυθμίσεις από τις οποίες προκαλείται άμεσα ή έμμεσα απώλεια φορολογικών εσόδων.
Το Υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της παρουσίασης του κρατικού προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024, αφού συγκέντρωσε ποσοτικά στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, συνέταξε την παρούσα έκθεση με στόχο:
• την καταγραφή των φορολογικών δαπανών που έχουν θεσπιστεί μέχρι 30/9/2023,
• την ομαδοποίησή τους ανά κατηγορία φορολογίας και ομάδα δικαιούχων,
• την κατανομή των φορολογικών δαπανών σε τομείς πολιτικής,
• τον προσδιορισμό του κόστους των φορολογικών δαπανών με βάση την απώλεια φορολογικών εσόδων που προκύπτει.
Ειδικότερα:
1. Καταγραφή
Συνολικά καταγράφηκαν 1.064 περιπτώσεις φορολογικών δαπανών. Ο αριθμός τους ανά κατηγορία φορολογίας και ανά ομάδα δικαιούχων αποτυπώνεται στον πίνακα 2.
2. Ομαδοποίηση
Οι φορολογικές δαπάνες που ίσχυαν στις 30/9/2023, περιγράφονται στην Έκθεση που έχει κατατεθεί μαζί με τον προϋπολογισμό στη Βουλή ως προς τις κατηγορίες των επιμέρους φορολογιών.
Ειδικά στην κατηγορία «Γενικές Απαλλαγές», αναφέρονται οι φορολογικές ελαφρύνσεις που έχουν θεσπισθεί υπέρ κάποιας κατηγορίας φορολογουμένων ή δραστηριότητας για περισσότερες από μία φορολογίες.
3. Κατανομή φορολογικών δαπανών σε τομείς πολιτικής
Οι φορολογικές δαπάνες λειτουργούν συμπληρωματικά με τις άμεσες δημόσιες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού και αποτελούν μια έμμεση πηγή χρηματοδότησης για την επίτευξη των στόχων που τίθενται.
Γίνεται καταγραφή της αιτιολόγησης των φορολογικών δαπανών και κατανομή τους σε τομείς πολιτικής που εξυπηρετούν και είναι οι ακόλουθοι:
• Δράσεις στο εξωτερικό
• Ειδικές δράσεις του κράτους στο εσωτερικό
• Παιδεία
• Πολιτισμός
• Αθλητισμός
• Ασφάλεια και προστασία του πολίτη
• Οικονομικές σχέσεις και ανάπτυξη
• Αγροτική ανάπτυξη
• Περιβάλλον
• Οικιστική ανάπτυξη
• Υποδομές
• Συγκοινωνίες
• Υγεία
• Κοινωνική πολιτική
• Άμυνα
• Δικαιοσύνη.
4. Ποσοτικοποίηση
Η μέτρηση του ύψους των φορολογικών δαπανών είναι δυσχερής, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ1. Επίσης, η σύγκριση μεταξύ χωρών είναι δύσκολη, καθώς άλλες χώρες επιχειρούν να μετρήσουν την απώλεια εσόδων λόγω των φορολογικών δαπανών, ενώ άλλες, αντίθετα, αντιμετωπίζουν τις φορολογικές δαπάνες ως μέρος της δομής του φορολογικού τους συστήματος και δεν υπολογίζουν καμία απώλεια εσόδων.
Η μέθοδος που υιοθετήθηκε στην Έκθεση αυτή για τον υπολογισμό του κόστους μιας φορολογικής δαπάνης μετρά την προκαλούμενη απώλεια των φορολογικών εσόδων (μέθοδος διαφυγόντων εσόδων).
Η αποτίμηση του κόστους των φορολογικών δαπανών παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες που σχετίζονται τόσο με τον εννοιολογικό προσδιορισμό του όρου «φορολογικές δαπάνες», όσο και με την έλλειψη διαθέσιμων στοιχείων.
Το κόστος κάθε φορολογικής δαπάνης μετράται ξεχωριστά. Όμως, πολλές φορολογικές δαπάνες συνδέονται ως προς το αποτέλεσμα που προκαλούν και επομένως η συνολική απώλεια εσόδων που συνεπάγεται η εφαρμογή των μέτρων αυτών δε μπορεί να αποτελεί το λογιστικό άθροισμα όλων των εκτιμήσεων που έχουν γίνει μεμονωμένα για κάθε ειδική ρύθμιση.
Τα ποσοτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στην παρούσα Έκθεση αφορούν το φορολογικό έτος 2022, με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης φορολογικών δηλώσεων μέχρι και το Σεπτέμβριο 2023, εκτός από τα σημεία που κρίθηκε σκόπιμο να χρησιμοποιηθούν διαφορετικά ποσοτικά στοιχεία, όπως και όπου παρακάτω αναφέρεται.
1OECD, Tax expenditures in OECD countries, OECD 2010.
Ειδικά για τον Ενιαίο φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων τα στοιχεία αφορούν την 1η Ιανουαρίου 2023 (χρόνος γένεσης φορολογικής υποχρέωσης).
Σχετικά με ορισμένες μεγάλες κατηγορίες φορολογικών δαπανών κρίνεται σκόπιμο να αναφερθούν τα εξής:
4.1 Φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν θεσπιστεί οι περισσότερες περιπτώσεις φορολογικών δαπανών.
Ως προς τα νοικοκυριά, ο υπολογισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών αποτυπώνεται στον πίνακα 3 και βασίζεται σε πληροφορίες και στοιχεία που περιλαμβάνονται στις δηλώσεις του φόρου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022.
Για τον υπολογισμό του κόστους των μειώσεων του προκύπτοντα φόρου έγινε σύγκριση του φόρου που προέκυψε από την κανονική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με εκείνον που προκύπτει εάν απαλειφθούν οι εν λόγω μειώσεις κάθε μια ξεχωριστά και πραγματοποιηθούν ισάριθμες δοκιμαστικές εκκαθαρίσεις. Η διαφορά φόρου που προκύπτει από τις δύο αυτές εκκαθαρίσεις καταγράφηκε ως κόστος ή απώλεια φορολογικών εσόδων για τις αντίστοιχες φορολογικές δαπάνες. Είναι προφανές ότι το άθροισμα των απωλειών εσόδων που προκύπτει από κάθε φορολογική δαπάνη χωριστά δεν θα συμπίπτει με τη συνολική απώλεια εσόδων που προκύπτει από το σύνολό τους, αφού ο υπολογισμός γίνεται με την παραδοχή ότι ο φορολογούμενος κάνει χρήση όλων των φοροαπαλλαγών εκτός από εκείνη που εξετάζεται και επομένως, ο φορολογικός συντελεστής λόγω της προοδευτικότητας της κλίμακας δεν είναι ίδιος κάθε φορά.
Για τον υπολογισμό του κόστους των ειδικών απαλλαγών έγινε σύγκριση του φόρου που προέκυψε από την κανονική εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με εκείνον που προκύπτει μετά την αφαίρεση κάθε κατηγορίας δικαιούχων-φορολογουμένων χωριστά και την πραγματοποίηση ισάριθμων δοκιμαστικών εκκαθαρίσεων.
4.2 Φορολογία εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων
Στις περισσότερες περιπτώσεις φορολογικών απαλλαγών που παρέχονται στα νομικά πρόσωπα και στις νομικές οντότητες υπάρχει αδυναμία καταγραφής της απώλειας των φορολογικών εσόδων. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι τα αφορολόγητα έσοδα και οι δαπάνες των επιχειρήσεων που εκπίπτουν αποτελούν στοιχεία που διαμορφώνουν τα φορολογητέα κέρδη των επιχειρήσεων, αναγράφονται στα τηρούμενα βιβλία βάσει του ν. 4308/2014, αλλά δεν αποτυπώνονται στις σχετικές δηλώσεις εισοδήματος.
Στον πίνακα 2 περιλαμβάνονται οι φοροαπαλλαγές που ποσοτικοποιήθηκαν και αφορούν νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες.
4.3 Φορολογία κεφαλαίου
Λαμβανομένου υπόψη ότι η ψηφιοποίηση των φορολογιών μεταβίβασης κεφαλαίου (φορολογίες κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, κερδών από τυχερά παίγνια και μεταβίβασης ακινήτων) ξεκίνησε το 2017 με τη δημιουργία του ηλεκτρονικού βιβλίου μεταγραφής δηλώσεων ΦΜΑ, ενώ η ψηφιοποίηση υποβολής των δηλώσεων ξεκίνησε σταδιακά το 2021 και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη και επέκταση, ο υπολογισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών που αφορούν τις συγκεκριμένες φορολογίες δεν δύναται να αποτυπωθεί με ακρίβεια δεδομένου ότι είτε ορισμένες διαδικασίες δεν υποστηρίζονται ακόμη μηχανογραφικά είτε, παρότι υπάρχουν δεδομένα για την απαλλασσόμενη αξία, δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί η απώλεια εσόδων.
Στην πράξη, επαρκή στοιχεία για την προσδιορισμό της απώλειας εσόδων υπάρχουν μόνο από την φορολογία μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ).
Τέλος, σημειώνεται, ότι ο υπολογισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών που αφορούν την φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια είναι αδύνατος, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη φορολογία και η σχετική διαδικασία δεν υποστηρίζεται μηχανογραφικά.
4.4 Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)
Η εκτίμηση του κόστους -απώλειας φορολογικών εσόδων- από την εφαρμογή απαλλαγών, εξαιρέσεων και μειωμένων συντελεστών στον τομέα του φόρου Προστιθέμενης Αξίας παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες, λόγω της φύσεως του φόρου αυτού, ο οποίος επιβάλλεται σε όλα τα στάδια παραγωγής και διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών με παράλληλη έκπτωση του φόρου που επιβάρυνε τις εισροές, σε κάθε στάδιο.
Ειδικότερα το κόστος των απαλλαγών στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς οι επιχειρήσεις που απαλλάσσονται δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ. Κατά συνέπεια είναι δυσχερής ο προσδιορισμός των κατωτέρω ποσοτικών στοιχείων:
• Του ύψους του ΦΠΑ που θα αναλογούσε στις εκροές (πωλήσεις) τους εάν αυτές είχαν υπαχθεί στο φόρο.
• Του ύψους του ΦΠΑ των εισροών, το οποίο λόγω της απαλλαγής δεν εκπίπτει.
Περαιτέρω ακόμα και εάν συλλέξουμε τα εν λόγω στοιχεία από τις ίδιες τις επιχειρήσεις είναι ιδιαιτέρως δύσκολο (αν όχι αδύνατο) να γνωρίζουμε:
• Το ποσοστό των εκροών (πωλήσεων) τους, το οποίο χρησιμοποιείται από τους πελάτες τους εξ’ ολοκλήρου για την πραγματοποίηση πράξεων για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης.
• Το ποσοστό των εκροών (πωλήσεων) τους, το οποίο χρησιμοποιείται από τους πελάτες τους εν μέρει για την πραγματοποίηση πράξεων για τις οποίες παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης καθώς και το ποσοστό της οικείας Prorata.
• Το ποσοστό των εκροών (πωλήσεων) που αφορά τελική κατανάλωση.
Περαιτέρω δε, η τυχόν εκτίμηση των φορολογικών δαπανών που αντιστοιχούν στις ανωτέρω απαλλαγές, μέσω μακροοικονομικών στοιχείων εμφανίζει δυσκολίες· ο μεν Πίνακας Προσφοράς – Χρήσεων έχει δημοσιευτεί από την ΕΛΣΤΑΤ έως και για το έτος 2015, ενώ τα δε (προσωρινά) στοιχεία για την ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά κλάδο έχουν δημοσιευτεί από την Eurostat έως και για το έτος 2018. Ωστόσο, η ΑΑΔΕ αξιοποιώντας τόσο τα στοιχεία αυτά όσο και άλλα στοιχεία (π.χ. εκτιμήσεις για VAT Gap 2017 κ.λπ.) προβαίνει σε ορισμένες ποσοτικές εκτιμήσεις για την απώλεια εσόδων από ορισμένες απαλλαγές του άρθρου 22 του Κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000).
Για ορισμένες φορολογικές δαπάνες, οι οποίες αποτελούν επιλογή της χώρας μας (υπερμειωμένος συντελεστής 6%, μειωμένοι συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου), η εκτίμηση του κόστους έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για τη διαμόρφωση της βάσης ίδιων πόρων, η οποία καταρτίζεται προκειμένου να προσδιορισθεί η συνεισφορά της χώρας μας στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Στον πίνακα 6 αποτυπώνεται η συνολική απώλεια εσόδων για το Δημόσιο από τις εκπτώσεις και απαλλαγές στο ΦΠΑ, που κατέστη δυνατόν να ποσοτικοποιηθούν.
Τα ποσά που αναφέρονται στις περιπτώσεις Α1 και Γ1 του κεφαλαίου 11 αφορούν τις απαλλαγές που χορηγήθηκαν κατά την εισαγωγή πλοίων, αεροσκαφών, την απόκτηση από άλλο κράτος-μέλος καινούργιων πλοίων, αεροσκαφών που προορίζονται για χρήση από το Δημόσιο και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και παραδόσεις και εισαγωγές υλικών και εφοδίων και σχετικών υπηρεσιών για εξυπηρέτηση των ανωτέρω πλοίων και αεροσκαφών. Επίσης τα ποσά που περιλαμβάνονται στην περίπτωση A3 του ίδιου κεφαλαίου αφορούν τις απαλλαγές που χορηγήθηκαν για εισαγωγές και παραδόσεις αγαθών που προορίζονται για διπλωματικές – προξενικές αρχές, διεθνείς οργανισμούς, δυνάμεις ΝΑΤΟ.
4.5 Ειδικοί φόροι κατανάλωσης
Η εκτίμηση της απώλειας εσόδων για το Δημόσιο, από διάφορες φορολογικές δαπάνες που αφορούν τους Ειδικούς φόρους Κατανάλωσης (ΕφΚ) είναι δυσχερής τουλάχιστον με την αναλυτική μορφή που παρουσιάζονται στον τόμο των φορολογικών δαπανών.
Ειδικότερα, τα ποσά που αναφέρονται στις περιπτώσεις Β1 και Β2 του κεφαλαίου 14 αποτελούν μέρος των απαλλαγών από τον ΕφΚ των ενεργειακών προϊόντων καθόσον από 1/6/2011 εφαρμόζονται οι διατυπώσεις εξαγωγής (έντυπο ΕΔΕ) και στις παραδόσεις εφοδίων με πλήρη απαλλαγή από φορολογικές επιβαρύνσεις. Η άντληση σχετικών στοιχείων δεν είναι εφικτή, καθόσον στην εξαγωγή δεν γίνεται χρέωση επί του παραστατικού.
Από την επεξεργασία των στοιχείων, που είναι διαθέσιμα από το ΠΣΤ και άλλες πηγές, το κόστος- απώλεια φορολογικών εσόδων – που προκύπτει στους ΕφΚ, αποτυπώνεται στον πίνακα 7.
4.6 Τέλη χαρτοσήμου
Ο υπολογισμός του κόστους των φορολογικών δαπανών που αφορούν στα τέλη χαρτοσήμου είναι εξαιρετικά δύσκολος διότι δεν γίνεται συστηματική καταγραφή των απαλλαγών αυτών.
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ (ποσά σε εκατ. ευρώ)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ | ΕΤΟΣ 2022 | ||
ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ | ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ | ||
Α. | Φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών (1+2+3+4+5+6+7) | 31.584 | 57,20% |
1. | ΦΠΑ | 21.421 | 38,80% |
1.α | ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών | 2.560 | 4,64% |
1.β | ΦΠΑ καπνικών προϊόντων | 661 | 1,20% |
1.γ | ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών | 18.200 | 32,96% |
2. | Ειδικοί φόροι κατανάλωσης – ΕΦΚ | 6.984 | 12,65% |
2.α | ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων | 4.148 | 7,51% |
2.β | ΕΦΚ καπνικών προϊόντων | 2.155 | 3,90% |
2.Υ | ΕΦΚ λοιπών προϊόντων | 680 | 1,23% |
3. | Φόροι με μορφή χαρτοσήμου | 326 | 0,59% |
4. | Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών | 642 | 1,16% |
5. | Φόροι ταξινόμησης οχημάτων | 370 | 0,67% |
6. | Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών | 1.615 | 2,92% |
εκ των οποίων: Φόρος ασφαλίστρων | 493 | 0,89% | |
7. | Λοιποί φόροι επί αγαθών | 226 | 0,41% |
Β. | Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών | 431 | 0,78% |
Γ. | Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας | 2.691 | 4,87% |
εκ των οποίων: ΕΝΦΙΑ | 2.654 | 4,81% | |
Δ. | Λοιποί φόροι επί παραγωγής | 1.165 | 2,11% |
Ε. | Φόρος εισοδήματος (Ε.1+Ε.2+Ε.3) | 17.010 | 30,81% |
Ε.1 | Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) | 11.045 | 20,00% |
Ε.2 | Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) | 4.629 | 8,38% |
Ε.3 | Λοιποί φόροι εισοδήματος | 1.335 | 2,42% |
ΣΤ. | Φόροι κεφαλαίου | 226 | 0,41% |
Ζ. | Λοιποί τρέχοντες φόροι | 2.108 | 3,82% |
εκ των οποίων: Φόροι οχημάτων | 947 | 1,72% | |
ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΣΟΔΩΝ (Α+Β+Γ+Δ+Ε+ΣΤ+Ζ) | 55.215 | 100,00% |
ΠΙΝΑΚΑΣ 9 – ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων | 5.396.801.891 |
Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων | 1.846.582.046 |
Φορολογία κεφαλαίου | 5.514.038.360 |
Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου (ΦΣΚ) | 17.226.813 |
Φόρος Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) | 939.106.447 |
Τέλη χαρτοσήμου | 73.978.278 |
Φόρος ασφαλίστρων | 544.380.658 |
Ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) | 1.047.049.896 |
Τέλος ταξινόμησης οχημάτων-Φόρος κατανάλωσης προϊόντων καφέ | 166.063.474 |
Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων | 11.844.278 |
Φόρος πολυτελείας | 350.000 |
Σ ύ ν ο λ ο | 15.557.422.141 |
Αναλυτικά ανα κατηγορία :
ΠΙΝΑΚΑΣ 2 – ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ
Κατηγορίες | Αριθμός περιπτώσεων | |
1. | Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων | 239 |
Α. | Εκπτώσεις δαπανών μικρομεσαίων επιχειρήσεων | 22 |
Β. | Απαλλαγές στο εισόδημα από κεφάλαιο (μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, ακίνητη περιουσία) | 22 |
Γ. | Απαλλαγές – Μειώσεις στο εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου | 7 |
Δ. | Απαλλαγές – Μειώσεις στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα | 22 |
Ε. | Απαλλαγές στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες | 31 |
ΣΤ. | Λοιπές απαλλαγές | 38 |
Ζ. | Μειώσεις του φόρου στα νοικοκυριά | 17 |
Η. | Παρακράτηση φόρου και εξάντληση φορολογικής υποχρέωσης | 10 |
Θ. | Απαλλαγές από τις αντικειμενικές δαπάνες – Μειωμένη εφαρμογή αντικειμενικών δαπανών | 27 |
Ι. | Δαπάνες λόγω έκτακτων αναγκών (φυσικές καταστροφές-Covid-19) | 43 |
2. | Φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων | 206 |
Α. | Υποκειμενικές απαλλαγές νομικών προσώπων | 11 |
Β. | Λοιπές απαλλαγές νομικών προσώπων | 17 |
Γ. | Απαλλαγές στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα | 27 |
Δ. | Απαλλαγές στα εισοδήματα από τόκους, δικαιώματα και μερίσματα βάσει διμερών συμβάσεων για την αποφυγή διπλής φορολόγησης | 1 |
Ε. | Απαλλαγές από τη φορολογία ορισμένων εισοδημάτων | 12 |
ΣΤ. | Εκπτώσεις δαπανών – λοιπών ποσών | 39 |
Ζ. | Παρακράτηση φόρου εισοδημάτων με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης | 1 |
Η. | Μη παρακράτηση φόρου | 5 |
Θ. | Διαφοροποίηση στον τρόπο προσδιορισμού των κερδών ή φόρων | 7 |
Ι. | Μειωμένοι συντελεστές φορολογίας, μειώσεις φόρου | 16 |
ΙΑ. | Απαλλαγές κατά το μετασχηματισμό επιχειρήσεων | 18 |
ΙΒ. | Αναπτυξιακοί νόμοι | 13 |
ΙΓ. | Δαπάνες λόγω έκτακτων αναγκών (φυσικές καταστροφές-00νΐϋ-19) | 39 |
3. | Φορολογία πλοίων | 40 |
A. | Φορολογία πλοίων που νηολογήθηκαν μετά την ισχύ του ν. 27/1975 | 35 |
B. | Φορολογία πλοίων που νηολογήθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του ν. 27/1975 | 5 |
4. | Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) | 23 |
5. | Ειδικός φόρος επί των ακινήτων (ΕΦΑ) | 1 |
6. | Φόρος κληρονομιάς | 17 |
7. | Φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια | 46 |
Α. | Δωρεές | 38 |
Β. | Γονικές παροχές | 5 |
Γ. | Κέρδη | 3 |
8. | Φόρος μεταβίβασης ακινήτων | 44 |
9. | Φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων | 19 |
10. | Φόρος πολυτελείας | 4 |
11. | Φόρος Προστιθέμενης Αξία (ΦΠΑ) | 75 |
Α. | Κοινές απαλλαγές ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, στην ενδοκοινοτική απόκτηση και εισαγωγή αγαθών | 22 |
Β. | Απαλλαγές ΦΠΑ στο εσωτερικό της χώρας | 30 |
Γ. | Απαλλαγές ΦΠΑ στην εισαγωγή αγαθών | 23 |
12. | Τέλη χαρτοσήμου | 76 |
13. | Φόρος ασφαλίστρων | 5 |
14. | Ειδικοί φόροι κατανάλωσης (ΕΦΚ) | 43 |
Α. | Κοινές απαλλαγές | 2 |
Β. | Ενεργειακά προϊόντα | 25 |
Γ. | Βιομηχανοποιημένα καπνά και ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού | 1 |
Δ. | Αιθυλική αλκοόλη – αλκοολούχα ποτά | 15 |
15. | Τέλος ταξινόμησης οχημάτων – Φόρος κατανάλωσης προϊόντων καφέ | 26 |
16. | Τέλη κυκλοφορίας οχημάτων | 30 |
17. | Άλλες φορολογίες | 11 |
Εφάπαξ εισφορές αυτοκινήτων | 8 | |
Ειδικός φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων | 2 | |
Τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας και τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας | 1 | |
18. | Γενικές απαλλαγές* | 159 |
*Σημαντικό μέρος των γενικών απαλλαγών επαναλαμβάνονται και σε άλλες επιμέρους κατηγορίες.
ΠΙΝΑΚΑΣ 3 – ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ – ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΔΗΛΩΘΕΝΤΑ ΠΟΣΑ ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Α. Συνολικός αριθμός περιπτώσεων με μείωση φόρου | 7.028.150 | 26.878.355 | 3.877.252.800 |
Έκπτωση φόρου 200 ευρώ, λόγω αναπηρίας (ατομικής και εξαρτώμενων μελών) | 228.905 | 16.978.326 | |
Μείωση φόρου άρθρου 16 ΚΦΕ για εισοδήματα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και ατομική αγροτική δραστηριότητα | 6.784.699 | 3.858.235.178 | |
Έκπτωση ποσού δωρεών | 13.644 | 24.418.764 | 1.772.330 |
Έκπτωση ποσού ιδιωτικής χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων, αιρετών αντιπροσώπων Βουλής Ελλήνων / ΕΚ κ.λπ. | 165 | 819.174 | 28.198 |
Κάτοικοι χωρών ΕΕ/ΕΟΧ που δικαιούνται μειώσεων φόρου | 66 | 39.086 | |
Επιλέξιμες δαπάνες του άρθρου 39Β του ΚΦΕ | 671 | 1.640.417 | 199.682 |
Β. Συνολικός αριθμός περιπτώσεων που κάνουν χρήση των ειδικών φορολογικών ελαφρύνσεων | 3.287.379 | 10.018.872.918 | 1.427.705.501 |
Ειδική φορολόγηση ναυτικών | 31.419 | 887.023.886 | 97.924.130 |
Απαλλαγή επιδομάτων ανεργίας | 557.532 | 1.043.244.138 | 11.569.377 |
Μείωση φορολογικού συντελεστή σε νέους επιτηδευματίες | 88.605 | 2.215.552 | |
Εισφορές κεφαλαίου του άρθρου 70Α του ΚΦΕ (angel investors) | 6 | 163.198 | 33.177 |
Εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο* | 2.451.615 | 8.088.441.696 | 1.263.930.562 |
Απαλλαγές από τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης** | 156.246 | 26.872.219 | |
Απαλλαγές από τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης λόγω υπαγωγής στο άρθρο 5Γ του ΚΦΕ | 1.956 | 25.160.484 | |
Σύνολο (Α) + (Β) | 5.304.958.301 | ||
Γ. Αποσβέσεις και δαπάνες ακινήτων | 91.843.590 | ||
Συνολικό κόστος (Α) + (Β) + (Γ) | 5.396.801.891 |
Αριθμός φορολογικών δηλώσεων φορολογικού έτους 2022: 6.481.063
Πηγή: Εκτιμήσεις με βάση αδημοσίευτα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΑΑΔΕ (e-εφαρμογές).
*Περιλαμβάνονται και έκτακτες αμοιβές/αποζημιώσεις/επιχορηγήσεις/οικονομικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν τόσο σε ασκούντες, όσο και σε μη ασκούντες επιχειρηματική/αγροτική δραστηριότητα, στο πλαίσιο αντιμετώπισης έκτακτων γεγονότων (όπως ενδεικτικά ο κίνδυνος διασποράς του COVID-19).
**Αφορά στις απαλλαγές από τέλος επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης που δίνονται σε άτομα με αναπηρία, σε φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση και είναι άνω των 62 ετών, καθώς και σε ανέργους.
ΠΙΝΑΚΑΣ 4 – ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΩΝ ΟΝΤΟΤΗΤΩΝ – ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ*
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Απαλλαγές στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα | ||
Τόκοι ομολόγων που εκδίδονται από ΕΤΧΣ κατ’ εφαρμογή του προγράμματος PSI | 15 | 128.973 |
Έσοδα από μερίσματα ή κέρδη από συμμετοχή σε ΝΠ | 841 | 592.297.024 |
Υπεραξία από εκποίηση μεριδίων ΟΣΕΚΑ | 60 | 4.487.794 |
Υπεραξία από μεταβίβαση ημεδαπών εταιρικών ομολόγων και εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδοθεί από εταιρείες ΕΕ, ΕΟΧ/ΕΖΕΣ | 24 | 640.951 |
Έκπτωση λόγω απασχόλησης ατόμων με αναπηρία | 36 | 110.180 |
Κέρδη Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που φορολογούνται στο όνομα των εργαζομένων (παρ. 2 άρθ. 72 ν.4430/2016) | 13 | 11.943 |
Ωφέλεια από τη διαγραφή χρέους στο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού ή σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης (άρθ.62 ν. 4389/2016) | 46 | 38.413.047 |
Κεφαλαιακά κέρδη από ανταλλαγή ομολόγων (παρ. 5 άρθ. 47 ν. 4172/13) | 8 | 27.797 |
Εισόδημα από υπεραξία μεταβίβασης τίτλων συμμετοχής σε Ν.Π. αρ. 48Α ν. 4172/2013 | 67 | 409.477.652 |
Απαλλαγές από τη φορολογία ορισμένων εισοδημάτων | ||
Υπεραξία από αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου | 8 | 29.464 |
Αφορολόγητο αποθεματικό άρθρου 9 ν. 4171/1961 | 7 | 23.945.068 |
Αντιστάθμισμα νησιωτικού κόστους (Α.ΝΗ.ΚΟ.) | 1.098 | 2.098.610 |
Εκπτώσεις δαπανών – Λοιπών ποσών | ||
Δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας | 205 | 53.229.728 |
Χρεωστική διαφορά λόγω ανταλλαγής ομολόγων (PSI) των νομικών προσώπων των περ. α’ και δ’ άρθρου 45 ν.4172/2013 | 179 | 154.514.327 |
Χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου | 15 | 193.702.184 |
Προσαυξημένες αποσβέσεις για κόστος ενεργειακής απόδοσης (παρ. 4 και 10 άρθ. 24 ν. 4172/2013) | 563 | 8.324.324 |
Δαπάνες αρ. 22Β’ ν. 4172/2013 | 890 | 1.895.699 |
Δαπάνη διαφήμισης με βάση τις προϋποθέσεις του αρ. 22Γ ν. 4172/2013 | 473 | 14.000.930 |
Δαπάνες για την εφαρμογή ηλεκτρ. τιμολ. (άρθρο 71Ε ν. 4172/2013) | 0 | 0 |
Δαπάνες για την εφαρμογή ηλεκτρ. τιμολ. (άρθρο 71ΣΤ ν. 4172/2013) | 94 | 128.259 |
Απαλλαγές κατά το μετασχηματισμό επιχειρήσεων | ||
Υπεραξία λόγω συγχώνευσης | 6 | 761.164 |
Αναπτυξιακοί νόμοι | ||
Φορολογική απαλλαγή ν. 4399/2016 | 158 | 45.459.242 |
Φορολογική απαλλαγή ν. 3908/2011 | 54 | 7.178.387 |
Αφορολόγητες εκπτώσεις αναπτυξιακών νόμων (Αφορολόγητα αποθεματικά ν. 2601/1998, ν. 1892/1990 κ.λπ., ν. 3299/04) | 41 | 1.269.534 |
Απαλλαγή καταβολής φόρου ν. 4608/2019 | 0 | 0 |
Λοιπές απαλλαγές-εκπτώσεις νομικών προσώπων | ||
Κέρδη από διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας | 105 | 140.898 |
Αφορολόγητο αποθεματικό άρθρου 71Α του ν.4172/2013 | 3 | 1.490.920 |
Αφορολόγητο αποθεματικό άρθρου 8 ν. 3905/2010 | 5 | 708.377 |
Αφορολόγητο αποθεματικό για τη μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα (παρ. 3 άρθ. 62 ν. 3982/11, παρ. 3 άρθρο 30 ν. 4982/2022) | 3 | 9.839 |
Έκπτωση εργοδοτικών εισφορών για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (άρθ. 71Δ ν. 4172/2013) | 225 | 1.991.199 |
Μισθώματα για χρήση ακινήτου (παρ. Β2 άρθ. 43 και παρ. Β2 άρθ. 44 ν. 4030/11) | 19 | 331.546 |
Δαπάνες λόγω έκτακτων γεγονότων | ||
Μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω κορωνοϊού COVID-19 | 39.831 | 259.926.491 |
Αποζημίωση ειδικού σκοπού | 8 | 44.751 |
Ενίσχυση του άρθρου 2 του ν. 4722/2020 προς τους πληγέντες από τις πλημμύρες που έπληξαν τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας | 0 | 0 |
Ενίσχυση με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών (αρ. 29 ν. 4772/2021) | 898 | 6.190.161 |
Ενίσχυση στο πλαίσιο της δράσης «e-λιανικό-Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων» (άρθρο 222 ν. 4782/2021) | 205 | 279.785 |
Αποζημίωση χρήσης των ιδιωτικών κλινικών και θεραπευτηρίων που δεσμεύτηκαν αναγκαστικά για την κάλυψη έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας από την | 3 | 4.620 |
έξαρση του κορωνοϊού COVID-19 άρθρο 42 του ν. 4790/2021, άρθρο 53 ν. 4812/2021) | ||
Ενίσχυση με τη μορφή οικονομικής κάλυψης θέσεων θεατή/εισιτηρίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό (άρθρο 70 ν. 4745/2020) | 108 | 7.144.347 |
Κατ’ αποκοπή αποζημιώσεις που καταβάλλει ο e-ΕΦΚΑ στους πιστοποιημένους επαγγελματίες (άρθρο 255 ν. 4798/2021) | 3 | 1.551 |
Ενίσχυση προς τους πληγέντες από τον κυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” (άρθρα 1 και 2 ν.4728/2020) | 5 | 76.419 |
Αποζημίωση για μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων (άρθρο 36 ν. 4753/2020) | 1 | 1.584 |
Αποζημίωση για μισθώσεις τουριστικών καταλυμάτων έτους 2021 για την κάλυψη δαπανών δημόσιας υγείας (άρθρο 121 ν. 4790/2021) | 24 | 102.144 |
Ενίσχυση που καταβάλλεται στο πλαίσιο της δράσης «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για προμήθεια πρώτων υλών» (άρθρο 76 ν. | 222 | 2.660.902 |
4796/2021) | ||
Επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των ζημιών από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων που παρέχεται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από θεομηνίες | 38 | 581.107 |
(άρθρο 4 ν. 4797/2021) | ||
Ζημιά που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία στις επιχειρήσεις που έχουν ασφαλιστικό συμβόλαιο | 56 | 1.297.413 |
(άρθρο 5 ν. 4797/2021) | ||
Το ποσό της ενίσχυσης πρώτης αρωγής η οποία δύναται να χορηγείται στις επιχειρήσεις που πλήττονται από θεομηνίες (άρθρα 6 και 24Α ν. 4797/2021) | 36 | 218.184 |
Ενίσχυση με τη μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω κορωνοϊού COVID-19 (άρθρο 28 ν. | 212 | 749.228 |
4797/2021) | ||
Ενίσχυση για την αναστολή λειτουργίας κατά ην περίοδο των Χριστουγέννων 2020 για τον περιορισμό του κορωνοϊού COVID-19 (άρθρο 8 ν.4787/2021) | 13 | 21.868 |
Ενίσχυση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου (άρθρο 55 ν. 4758/2020) | 35 | 7.610 |
Ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 στον πρωτογενή τομέα (άρθρο 146/2020) | 43 | 366.074 |
Ενίσχυση λόγω επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 σε ΚΤΕΛ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τουριστικά γραφεία-επιχειρήσεις που διαθέτουν τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. (άρθρο | 0 | 0 |
139 ν. 4764/2020) | ||
Ποσό που καταβλήθηκε από τη μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού COVID-19 (παρ. 2 του άρθρου 13 του ν. | 419 | 2.296.322 |
4690/2020) | ||
Άμεση επιχορήγηση στην εταιρεία «Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ» για την αποκατάσταση ζημίας που υπέστη λόγω επιπτώσεων της COVID-19 (παρ. 1 και 5 άρ. 30 ν. | 0 | 0 |
4772/2021) | ||
Ενίσχυση στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ΑΕ» για την αποκατάσταση ζημίας που υπέστη λόγω επιπτώσεων της COVID-19 (παρ. 1 και 5 αρ. 2 ν. | 0 | 0 |
4810/2021) | ||
Ενίσχυση που καταβάλλεται στους πληγέντες που περιήλθαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των πυρκαγιών από την 27η Ιουλίου 2021 (άρθρο 2 ν. | 20 | 101.392 |
4824/2021) | ||
Επιχορήγηση αυτοαπ/μενων δικηγόρων, επιδότηση κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας και επιχορήγηση | 480 | 7.000.438 |
υφιστάμενων επιχειρήσεων γυμναστηρίων, παιδότοπων (άρθρο 32 ν. 4801/2021) | ||
Ενίσχυση για κτιριακές εγκαταστάσεις και κατοικίες και εφάπαξ έκτακτη οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων που περιήλθαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης | 4 | 8.521 |
εξαιτίας του σεισμού της 27/09/2021 σε περιοχές της Κρήτης (άρθρα 65 και 67 ν. 4839/2021) | ||
Επιχορήγηση σε επιχειρήσεις που υπέστησαν μεγάλες οικονομικές απώλειες σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (άρθρο 21 ν. 4859/2021) | 97 | 609.977 |
Ενίσχυση στους ιδιοκτήτες ίππων, τους προπονητές και τους αναβάτες δρομώνων ίππων (άρθρο 23 ν. 4859/2021) | 2 | 6.253 |
Επιχορήγηση επιχειρήσεων παροχής λογιστικών και φοροτεχνικών υπηρεσιών (άρθρο 73 ν. 4864/2021) | 224 | 79.844 |
Σ ύ ν ο λ ο | 48.248 | 1.846.582.046 |
Πηγή: Εκτιμήσεις με βάση στοιχεία της ΓΔΗΛΕΔ.
*Τα στοιχεία αφορούν σε εκκαθαρισθείσες δηλώσεις έως και την 05/10/2023 (φορολογικό έτος 2022).
ΠΙΝΑΚΑΣ 5 – ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ – ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) | 4.915.863 | 76.555.644 |
Ειδικός Φόρος επί των Ακινήτων (ΕΦΑ) | 10.113 | 5.348.793.925 |
Φόρος κληρονομιάς | – | – |
Φορολογία δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια | – | – |
Φόρος μεταβίβασης ακινήτων | 30.827 | 88.688.791 |
Σ ύ ν ο λ ο | 4.956.803 | 5.514.038.360 |
Πηγή: Το κόστος των φορολογικών δαπανών, καθώς και ο αριθμός των φορολογουμένων που κάνει χρήση των δαπανών αυτών, είναι αδύνατον να υπολογισθούν στις φορολογίες κληρονομιών και δωρεών για τους λόγους που έχουμε εκθέσει στην παράγραφο 4.3. Αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του κόστους της φορολογικής δαπάνης για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στην ίδια ως άνω παράγραφο.
Για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για τα στοιχεία που ελήφθησαν βλ. ενότητα 4.3 στο κεφάλαιο της εισαγωγής.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Απαλλαγή πρώτης κατοικίας (κληρονομιές-γονικές παροχές) | – |
Απαλλαγή δημόσιου τομέα (κληρονομιές – δωρεές) | – |
Απαλλαγή πρώτης κατοικίας (μεταβιβάσεις) | 55.235.875 |
Απαλλαγή δημόσιου τομέα (μεταβιβάσεις) | 4.955.152 |
Απαλλαγή από Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) | 76.555.644 |
Απαλλαγή του αρ. 15 του ν. 3091/02 (ΕΦΑ) | 5.348.793.925 |
Σ ύ ν ο λ ο | 5.485.540.596 |
ΠΙΝΑΚΑΣ 6 – ΦΟΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΕΜΕΝΗΣ ΑΞΙΑΣ (ΦΠΑ) – ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Μειωμένοι, κατά 30%, συντελεστές στα νησιά του Αιγαίου1 | 78.663.875 |
Απαλλαγή των υπηρεσιών των Ελληνικών Ταχυδρομείων2 | 14.554.745 |
Απαλλαγή των πράξεων των εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (εκτός εμπορικών πράξεων)2 | 21.016.914 |
Απαλλαγή στο πλαίσιο διεθνών σχέσεων (διπλωματικές αποστολές, διεθνείς οργανισμοί κ.λπ.)3 | 19.376.885 |
Χρηματοοικονομικές και συναφείς υπηρεσίες πλην ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών εργασιών (άρθρο 22 παρ. 1 περ. κ’ έως και κε’)4 | 253.972.567 |
Ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες (άρθρο 22 παρ. 1 περ. ιθ’)4 | 47.267.450 |
Υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης (άρθρο 22 παρ. 1 περ. ιβ’)4 | 455.519.053 |
Παράδοση ακινήτων σε δικαιούχους απαλλαγής κατά την απόκτηση α’ κατοικίας5 | 38.651.901 |
Απαλλαγή, κατά την εισαγωγή του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης | 0 |
Απαλλαγή, κατά την εισαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, συνεδρίων, εκθέσεων, ειδών πρώτης ανάγκης για την πραγματοποίηση κοινωφελών ή φιλανθρωπικών σκοπών | 2.383.297 |
Ειδικές προσωπικές απαλλαγές, κατά την εισαγωγή | 1.865.973 |
Απαλλαγή κατά την εισαγωγή επενδυτικού χρυσού | 5.833.787 |
Σ ύ ν ο λ ο | 939.106.447 |
Πηγή:
1 Εκτιμήσεις βάσει στοιχείων από τις δηλώσεις ΦΠΑ 2022 για το φόρο εκροών και με προβολή δεδομένων από τις δηλώσεις ΦΠΑ των ετών 2010-2014 για το φόρο εισροών.
Η ποσοτικοποίηση εκτιμά την απώλεια εσόδων λόγω μη υπαγωγής στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
2 Εκτιμήσεις βάσει στοιχείων που μας παρείχαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις/φορείς για το 2022.
3 Βάσει στοιχείων που μας παρείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι φορείς (Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου, CEDEFOP, ENISA) ή προκύπτουν από δεδομένα
επιστροφών ΦΠΑ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Για τους υπόλοιπους φορείς (πρεσβείες, διεθνείς οργανισμοί) αξιοποιήσαμε τα στοιχεία σχετικά με τα εγκεκριμένα από το ΥΠΕΞ δικαιώματα απαλλαγής από ΦΠΑ για τις αγορές αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ανεξάρτητα από την πραγματοποίησή τους ή όχι.
4 Εκτιμήσεις βάσει στατιστικών -κατά κύριο λόγο- δεδομένων.
5 Εκτιμήσεις βάσει στατιστικών και φορολογικών δεδομένων.
ΠΙΝΑΚΑΣ 7 – ΕΙΔΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ (ΕΦΚ) – ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Κοινές απαλλαγές | 1.747.991 |
Ενεργειακά προϊόντα | 511.038.202 |
Βιομηχανοποιημένα καπνά και ηλεκτρικά θερμαινόμενο προϊόν καπνού | 641.875 |
Αιθυλική αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά | 533.621.828 |
Ισοπροπυλική αλκοόλη | – |
Σ ύ ν ο λ ο | 1.047.049.896 |
Πηγή: Εκτιμήσεις με βάση στοιχεία από το Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων.
(ποσά σε ευρώ)
ΠΙΝΑΚΑΣ 8 – ΤΕΛΟΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ – ΦΟΡΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΦΕ – ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΥ ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ | ΚΟΣΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ |
Νοσοκομεία | 1.673.554 |
Πολύτεκνοι | 2.071.211 |
ΑμεΑ | 1.639.626 |
Μετοικούντες | 4.745.679 |
Επιβατικά αυτοκίνητα Ιερών Μονών Αγίου Όρους | 173.222 |
Ταξί | 6.171.072 |
Γ ονείς με τρία τέκνα | 11.033.431 |
Δημόσιο – Δήμοι – Κοινότητες | 10.673 |
Αυτοκίνητα που επαναταξινομούνται εντός 8ετίας | 162.098 |
Διπλωμάτες/ΝΑΤΟ | 3.253.619 |
Απόσυρση | 0 |
Υβριδικά μηχανοκίνητα οχήματα – Υβριδικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα | 133.202.082 |
Ηλεκτροκίνητα φορτηγά αυτοκίνητα και τα οχήματα της περ. ε’ παρ. Ι | 222.372 |
Αυτοκινούμενα τροχόσπιτα | 1.005.994 |
Επιστροφή φόρου κατανάλωσης προϊόντων καφέ | 675.882 |
Επιστροφή τέλους ταξινόμησης οχημάτων | 22.959 |
Σ ύ ν ο λ ο | 166.063.474 |
Πηγή: Εκτιμήσεις με βάση στοιχεία της ΔΗΛΕΔ.