Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, εν μέσω φόβων ότι οι ελλείψεις στον ενεργειακό ανεφοδιασμό και οι έντονες πληθωριστικές πιέσεις θα πλήξουν σοβαρά την οικονομία, βυθίζοντάς την σε ύφεση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο hub της Ολλανδίας, που αποτελούν σημείο αναφοράς, σημείωσαν άνοδο 5,2% στα 291 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους αναλυτές να θεωρούν θέμα χρόνου να «σπάσουν» τα 300 δολάρια, και να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για τιμές ακόμα και πάνω από τα 400 δολ. ανά μεγαβατώρα.
Η ρωσική Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη ροή στον κύριο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream για τρεις ημέρες επισκευών στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι μετά από αυτό δεν επαναλάβει τις ροές.
Η νέα αυτή διακοπή θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες της Ευρώπης να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου ενόψει των ψυχρών μηνών του χειμώνα.
Τα αισιόδοξα στοιχεία
Τα αποθέματα που διατηρούνται σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη, έχουν ξεπεράσει τα συνήθη επίπεδα της εποχή, και μάλιστα πλησιάζουν τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο δύσκολος χειμώνας.
Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 77% από 28% που ήταν στο τέλος του χειμώνα και εκτός απροόπτου θα πετύχει πολύ νωρίτερα τον στόχο του 80% που έχει θέσει για την 1η Νοεμβρίου .
Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.
Η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασιλείο είναι οι μόνες χώρες που έχουν γεμίσει όλες τις δεξαμενές φυσικού αερίου τους στο 100% και ακολουθεί η Πολωνία με 99%, η Δανία με 93% και η Σουηδία με λίγο πάνω από το 90%.
Ο στόχος του 80%
Η Κομισιόν έχει καλέσει τους διαχειριστές των αποθηκών φυσικού αερίου να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις σε ποσοστό τουλάχιστον 80% έως την 1η Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, αλλά ορισμένα κράτη – μέλη που εξαρτώνται από το φυσικό αέριο έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο, με τη Γερμανία και την Ιταλία να έχουν δώσει εντολή οι αποθήκες να είναι γεμάτες κατά 90% έως την 1η Νοεμβρίου.
Η αστάθεια που δημιουργήθηκε από τις κυρώσεις της Ρωσίας αύξησε τον ανταγωνισμό για τις διαθέσιμες προμήθειες και ταρακούνησε τις παγκόσμιες αγορές, με τις τιμές να αυξάνονται από την Ασία στις ΗΠΑ. Μια άλλη παρατεταμένη περικοπή θα επιδεινώσει μια κρίση που έχει διαρκέσει για μήνες, ωθώντας τον πληθωρισμό, μειώνοντας τη βιομηχανική παραγωγή και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης.
Ανησυχία για το μέλλον
Σύμφωνα με τον Leon Izbiki, αναλυτή φυσικού αερίου στην Energy Aspects Ltd., οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να φτάσουν έως και 400 ευρώ ανά MWh αν ο Nord Stream σταματήσει τον Σεπτέμβριο. «Οι τρέχουσες τιμές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση βιομηχανικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το μοντέλο μας να δείχνει ετήσια μείωση 15% στη ζήτηση βιομηχανικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης το 2022», είπε.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος