Σε δύο νεοσύστατες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ μεταφέρονται εντός του 2024 όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τη φορολογία κεφαλαίου, καθώς και τον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας για τη φορολογία των ακινήτων.
Πρόκειται για το «Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής» και το «Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Θεσσαλονίκης», τα οποία θα λειτουργήσουν εντός της άνοιξης και θα απορροφήσουν τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου, όλων των ΔΟΥ, που λειτουργούν σήμερα στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, ο επιχειρησιακός στόχος των ΚΕΦΟΚ είναι η κεντρικοποιημένη φορολογική απεικόνιση, η βελτίωση της συμμόρφωσης των φορολογουμένων, καθώς και η ποιοτική εξυπηρέτηση αυτών, ως προς τα θέματα φορολογιών κεφαλαίου. Κάθε ΚΕΦΟΚ θα έχει αρμοδιότητα επί θεμάτων φορολογιών κεφαλαίου που υπάγονται σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας.
Ωστόσο, το ΚΕΦΟΚ Αττικής θα έχει αρμοδιότητα και για τους φορολογουμένους που υπάγονται στις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιώς, Πλοίων, καθώς και στη ΔΟΥ Κατ. Εξωτερικού και Εναλ/κής Φορ/σης Φορ/κών Κατ. Ημεδαπής, και το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης για τους φορολογουμένους που υπάγονται στη ΔΟΥ ΦΑΕ Θεσσαλονίκης.
Οι αρμοδιότητες
Οι έλεγχοι εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά τα ακίνητα θα είναι οι βασικές αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ, με το βάρος να πέφτει στον ΕΝΦΙΑ, στον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στις μεταβιβάσεις και στις δωρεές.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, οι αρμοδιότητες των ΚΕΦΟΚ είναι:
- Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας της φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ)
- Η παρακολούθηση της φορολογικής συμμόρφωσης των φορολογουμένων και η δημιουργία και η συντήρηση της φορολογικής εικόνας των φορολογουμένων.
- Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων.
- Η έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου και προστίμου ή οποιασδήποτε άλλης πράξης.
- Ο προσδιορισμός προσωρινής αξίας για ακίνητα, για τα οποία δεν ισχύει ο αντικειμενικός προσδιορισμός αυτής.
- Η διενέργεια ελέγχου και η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους.
- Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού.
- Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχείων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.
- Η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες, όταν διαπιστώνονται παραβάσεις.
- Η παρακολούθηση και η εφαρμογή της νομοθεσίας των φορολογιών ακίνητης περιουσίας Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ), Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ), Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και της νομοθεσίας των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9).
- Η παραλαβή και η διαχείριση (αρχικών ή τροποποιητικών) δηλώσεων και αιτήσεων (έντυπων υποδειγμάτων) που επέχουν θέση δήλωσης.
- Ο έλεγχος τροποποιητικής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) φυσικού προσώπου, όταν το αποτέλεσμα της πράξης αυτής είναι πιστωτικό.
- Ο έλεγχος των παραστατικών κατά την παραλαβή τροποποιητικών δηλώσεων Ειδικού Φόρου επί των Ακινήτων (ΕΦΑ).
- Η χορήγηση χειρόγραφου πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ.
- Ο έλεγχος της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας μεταβίβασης ακινήτων από τους συμβολαιογράφους ή/και από τους φύλακες μεταγραφών/προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων.
- Η επαλήθευση της ορθότητας του περιεχομένου των δηλώσεων, καθώς και η διαχείριση των αποτελεσμάτων από διασταυρώσεις στοιχείων των δηλώσεων με την εφαρμογή των μεθόδων και συστημάτων διασταύρωσης στοιχεί- ων και ανάλυσης κινδύνου που αναπτύσσονται από τις αρμόδιες επιτελικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων, η αποστολή των σημαντικών υποθέσεων στις αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες.
Η πρεμιέρα
Τα ΚΕΦΟΚ Αττικής και Θεσσαλονίκης επρόκειτο να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 29 Ιανουαρίου 2024, αλλά η πρεμιέρα τους αναβάλλεται για λίγους μήνες και το νέο χρονοδιάγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
- 8 Απριλίου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Αττικής και μεταφέρονται άμεσα σε αυτό οι αρμοδιότητες φορολογίας κεφαλαίου των ΔΟΥ ΙΖ’ Αθηνών, Γλυφάδας, ΙΒ’ Αθηνών και Ελευσίνας, ενώ σταδιακά μέχρι τις 22 Απριλίου θα ακολουθήσουν τα τμήματα φορολογίας κεφαλαίου όλων των εφοριών του νομού.
- 13 Μαΐου 2024 ενεργοποιείται το ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης, το οποίο, σταδιακά μέχρι τις 20 Μαΐου, θα απορροφήσει τις υπηρεσίες φορολογίας κεφαλαίου όλων των ΔΟΥ της περιφέρειας.
Κατεδάφιση αυθαιρέτων και ενδιάμεση λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση
Ρυθμίσεις για την άμεση κατεδάφιση αυθαιρέτων, τη δημιουργία Ζωνών Υποδοχής Συντελεστή Δόμησης (ΖΥΣ), καθώς και ενδιάμεση λύση για την εκτός σχεδίου δόμηση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί ακόμα μια φορά να αποτραπεί η αυθαίρετη δόμηση με την ενεργοποίηση συντονισμένων ελέγχων και την άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών.
Άδειες νομιμοποίησης
Επίσης θα δοθεί τέλος στη δυνατότητα αδειών νομιμοποίησης γενικών περιπτώσεων κατασκευών που ανεργέθηκαν μετά την 28.7.2011 χωρίς άδεια, καθώς είναι πλέον απλοποιημένη η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας και δεν δικαιολογείται η ανέγερση κατασκευών χωρίς άδεια και η μεταγενέστερη αδειοδότηση της κατασκευής τους επειδή είναι σύμφωνες με τους όρους δόμησης και της χρήσης της περιοχής.
Στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την Τράπεζα Γης και τη μεταφορά συντελεστή δόμησης, ώστε να προχωρήσει η οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων της κατηγορίας 5.
Ακόμη θα επανεξεταστεί υπό ειδικές προϋποθέσεις και με την υποχρέωση ορισμού ελεγκτή η δυνατότητα υπαγωγής αυθαιρέτων εφόσον αυτά δημιουργήθηκαν προ της 28.7.2011, προκειμένου να μη δημιουργηθούν αδιέξοδα εν όψει της έντασης εφεξής των ελέγχων και του γεγονότος ύπαρξης κτιρίων που εξυπηρετούν σκοπούς δημοσίου συμφέροντος με αυθαιρεσίες σε ποσοστό άνω του 40%.
Μεταβατική ρύθμιση
Αναφορικά με την εκτός σχεδίου δόμηση, με το εν λόγω νομοσχέδιο επιχειρείται μεταβατική νομοθετική ρύθμιση με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του 2025. Οικόπεδα 4 στρεμμάτων που σήμερα δεν έχουν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένο πολεοδομικά δρόμο θα μπορούν να πάρουν άδεια δόμησης, εφόσον: Η οδός που τα εξυπηρετεί φαίνεται σε αεροφωτογραφίες προ της 27ης Ιουλίου 1977 και είναι πλάτους τουλάχιστον 3,5 μέτρων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα υποχρεωθούν να καταβάλουν ειδικό τέλος για την έκδοση οικοδομικής άδειας, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί στη συνέχεια με υπουργική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση αποφάσεις του ΣτΕ τα εκτός σχεδίου οικόπεδα (άνω των 4 στρεμμάτων πάντα) δεν δύναται να βγάλουν οικοδομική άδεια αν δεν έχουν «πρόσωπο» σε πολεοδομικά αναγνωρισμένη οδό.
Για όλα τα παραπάνω κλειδί είναι τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) σε όλη τη χώρα, για τα οποία βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ανάθεσής τους από το ΤΕΕ. Με αυτά θα καθορίζονται μεταξύ άλλων οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης.
Πηγή: naftemporiki.gr