Ο στόχος της 5ετίας και τα πλάνα ανά τράπεζα
Με στόχο μέσα στην επόμενη πενταετία το 20% των χρηματοδοτήσεών τους να υποστηρίζει πράσινες επενδύσεις υλοποιούν οι τράπεζες την ESG στρατηγική τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαδικασία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, προς την κατεύθυνση μηδενισμού των εκπομπών άνθρακα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Αν και ακόμη τα βήματα που έχουν γίνει είναι μικρά, έχουν τεθεί οι βάσεις για την εφαρμογή του πλάνου ανάπτυξης των σχετικών εργασιών, ενώ αξιοσημείωτοι είναι οι ρυθμοί αύξησης των χορηγήσεων της κατηγορίας την τελευταία διετία.
Υποδομές
Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, η επιχειρούμενη μετάβαση προϋποθέτει επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι υποδομές, η ενέργεια, οι μεταφορές, η υγιεινή, ο ανασχεδιασμός του κτιριακού αποθέματος της χώρας, η γεωργία, ο τουρισμός και οι τηλεπικοινωνίες.
Οι ίδιοι κύκλοι υπογραμμίζουν ότι η επίτευξη του net zero σε ολόκληρη την οικονομία απαιτεί θεμελιώδεις αλλαγές στις εταιρείες με μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα και φυσικά την επαρκή χρηματοδότησή τους.
Χαρακτηριστική της έκτασης των αλλαγών αυτών είναι η πρόσφατη εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστου Μεγάλου, ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ έως το 2050.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο οι τράπεζες, όσο και διεθνή επενδυτικά σχήματα θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην παροχή κεφαλαίων και κινήτρων, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους πελάτες τους σε κάθε μέρος του φιλόδοξου αυτού ταξιδιού.
Αναμφίβολα, οι πόροι από τα κοινοτικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο.
Ο μετασχηματισμός
Ωστόσο, και οι τράπεζες καλούνται να μετασχηματιστούν και να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Η αρχή έχει ήδη γίνει από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. Ειδικότερα:
– Έχουν δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές μονάδες με αντικείμενο την πράσινη μετάβαση και προχωρούν σε συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού τους
– Εφαρμόζουν νέες διαδικασίες και πολιτικές κατά την αξιολόγηση των αιτημάτων δανειοδότησης που δέχονται
– Μελετούν το κόστος που θα απαιτηθεί για τη μετάβαση των πελατών τους και προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλευτικής
– Έχουν λανσάρει νέα προγράμματα με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τα συμβατικά προϊόντα για την χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων
– Πραγματοποιούν δράσεις ευαισθητοποίησης των εργαζομένων τους και της κοινωνίας σε θέματα ESG
Οι επιδόσεις ανά τράπεζα
Αναλυτικότερα, οι επιδόσεις έως σήμερα και οι στόχοι τους για τα επόμενα χρόνια είναι οι εξής:
Alpha bank
Στοχεύει σε βιώσιμες εκταμιεύσεις της τάξης των 3 δισ. ευρώ την τριετία 2023 – 2025.
Σημειώνεται ότι το 2022, η Τράπεζα έθεσε σε εφαρμογή το Πλαίσιο Διαχείρισης Κλιματικού Κινδύνου και εγκαινίασε το Πλαίσιο Βιώσιμων Χρηματοδοτήσεων, το οποίο συνέβαλε στον διπλασιασμό του μεριδίου των πράσινων δανείων στις νέες εκταμιεύσεις.
Για το 2023, με το επικαιροποιημένο Στρατηγικό της Σχέδιο κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα, ενσωματώνοντας πλήρως στόχους βιωσιμότητας σε αυτό.
Με ορίζοντα το 2025, στοχεύει να ολοκληρώσει την ενσωμάτωση των αρχών Βιωσιμότητας στο επιχειρηματικό και λειτουργικό της μοντέλο και να αναβαθμίσει τη στρατηγική της για βιώσιμες χρηματοδοτήσεις.
Eurobank
Το 2022 κατέγραψε αύξηση άνω του 60% σε ετήσια βάση στις πράσινες χρηματοδοτήσεις, με τις νέες εκταμιεύσεις να διαμορφώνονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Έως το 2025 στοχεύει σε νέα δάνεια της τάξης του 2 δισ. ευρώ, που θα αντιπροσωπεύουν το 20% της συνολικής παραγωγής της στην εταιρική πίστη.
Ειδικά για το 2023 προβλέπει ότι θα διπλασιαστούν οι ακαθάριστες ροές πράσινων χορηγήσεων στη λιανική τραπεζική.
Η διοίκησή της εκτιμά ότι η συνολική συνεισφορά της μέσω του ΤΑΑ θα προσεγγίσει τα 2,3 δισ. ευρώ.
Εθνική Τράπεζα
Μέχρι και το τέλος Μαρτίου 2023 είχε υπογράψει δανειακές συμβάσεις στο πλαίσιο του ΤΑΑ ύψους 405 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 185 εκατ. ευρώ αφορούν στο σκέλος της πράσινης μετάβασης.
Στόχος της είναι η παροχή πιστώσεων της τάξης των 600 εκατ. ευρώ σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2025.
Στον αντίποδα, κατέχει ηγετικό μερίδιο που φτάνει το 33% στα πράσινα στεγαστικά δάνεια, ενώ οι αντίστοιχες επαγγελματικές χρηματοδοτήσεις ανέρχονται σε 67 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, έχει εγκρίνει περισσότερα από 1.500 δάνεια για αγορά υβριδικού ή ηλεκτρικού αυτοκινήτου.
Τράπεζα Πειραιώς
Έχει ανοίξει γραμμές χρηματοδότησης 2,1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή μετάβαση, ενώ εμφανίζει ηγετικό μερίδιο στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν σε εταιρείες με βάση τα ESG κριτήρια (πάνω από 300 εκατ. ευρώ).
Η τράπεζα έχει συστήσει ειδικές ομάδες εργασίες που στοχεύουν στην αύξηση του χαρτοφυλακίου των πράσινων δανείων κατά 5 δισ. ευρώ έως το 2025.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος