Της Βάσως Αγγελέτου
Διαφοροποίηση των πηγών εσόδων, επέκταση των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό, ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών και διατήρηση του δυναμικού ρυθμού μετασχηματισμού της είναι οι βασικοί άξονες του επιχειρησιακού σχεδίου της Eurobank για την τριετία 2023-2025.
Στην παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2022 στους αναλυτές το απόγευμα της Πέμπτης, ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας εξήγησε αναλυτικά τη στρατηγική επιβράβευσης των μετόχων της τράπεζας καθώς και της ενίσχυσης της διεθνούς παρουσίας της μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.
“Είμαστε ήδη 100 μονάδες βάσης πίσω από τις προβλέψεις μας για επιτόκια, γεγονός που σημαίνει ότι τα έσοδά μας θα κυμανθούν σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχουν ενσωματωθεί στο Business Plan” ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές. Όπως επισήμανε, για κάθε αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης, το NII της τράπεζας ενισχύεται κατά 200 μονάδες βάσης.
Σε ό,τι αφορά τα κέρδη ανά μετοχή (EPS), το Business Plan προβλέπει αύξηση κατά 12% σε βάθος τριετίας και ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως. Ειδικά για τον δείκτη CET1, η τράπεζα αναμένει αύξηση στο 16% το 2023 από 15,2% το 2022 και περαιτέρω ενίσχυση στο 17,4% στο τέλος του 2025.
Οι “αντίρροποι άνεμοι” της τριετίας
Η αλλαγή του μείγματος των καταθέσεων, η υποχώρηση των χορηγήσεων και η ενδεχόμενη άνοδος των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι οι βασικές δυσμενείς εξελίξεις που έχει συμπεριλάβει η τράπεζα στα βασικά της σενάρια για την επόμενη τριετία.
– Καταθέσεις: Θεαματική στροφή των καταθετών στα προθεσμιακά προϊόντα, εν μέσω ραγδαίας ανόδου των επιτοκίων, προβλέπει το Business Plan της Eurobank, γεγονός που συνεπάγεται ενδεχόμενη μείωση του NII τα επόμενα έτη. Συγκεκριμένα, για το 2023 αναμένει αύξηση 65% των προθεσμιακών καταθέσεων και το 2025 περαιτέρω άνοδο 75%. Ως ποσοστό επί των συνολικών καταθέσεων, οι προθεσμιακές αναμένεται να “σκαρφαλώσουν” στο 40% φέτος από 22% το 2022, ενώ στο τέλος της τριετίας εκτιμάται ότι θα κυμαίνονται στο 60%.
– Χορηγήσεις: Το 2023 η τράπεζα προβλέπει επιβράδυνση των χορηγήσεων στα 2,8 δισ. ευρώ έναντι 3,3 δισ. ευρώ που ήταν οι χορηγήσεις το 2022. Όπως εξήγησε η διοίκηση, η πιστωτική επέκταση αναμένεται να στηριχθεί κυρίως στο χαρτοφυλάκιο των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων όπου ενσωματώνονται και οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Σε επίπεδο spreads, έχει προβλεφθεί μείωση 40 μονάδες βάσης -στο δυσμενές σενάριο το 2023 και περαιτέρω μείωση κατά 10 μ.β. τα επόμενα έτη. “Δεν αναμένουμε μεγαλύτερη πίεση στα spreads χορηγήσεων”, ανέφερε η διοίκηση στους αναλυτές.
– Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Οι παραδοχές του Business Plan περιλαμβάνουν τη δημιουργία νέων NPEs έως το ποσό των 400 εκατ. ευρώ το 2023. Σημειώνεται ότι το 2022 ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 5,2%, από 6,8% το προηγούμενο έτος, και αναμένεται να παραμείνει σταθερός στο 5,2% φέτος, ενώ στα τέλη του 2025 αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 4,5%. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καραβίας, η μείωση αυτή θα επιτευχθεί με οργανικό τρόπο, δηλαδή θεραπεία, διαγραφές και αύξηση των χορηγήσεων, καθώς δεν προβλέπεται αυτή τη στιγμή νέα σημαντική συναλλαγή σε επίπεδο NPEs.
Πηγή: capital