Όταν το σχέδιο (πρόταση) της Τράπεζας δεν γίνεται δεκτό από τον οφειλέτη, έχει μια ευκαιρία για προσφυγή στην Διαμεσολάβηση, με αίτησή του, μέσα σε 10 ημέρες. Προϋπόθεση για τη διενέργεια Διαμεσολάβησης είναι η συναίνεση της πλειοψηφίας των χρηματοδοτικών φορέων ως προς την αξία των απαιτήσεων που αντιπροσωπεύουν. Αν εντός ενός (1) μηνός δεν επιτευχθεί η υπογραφή συμφωνίας αναδιάρθρωσης, η διαδικασία θεωρείται λήξασα. Για τις μικρές οντότητες (που αποτελούν την πλειοψηφία των μελών του Επιμελητηρίου) προβλέπεται η δυνατότητα την Διαμεσολάβηση να αναλάβει οποιοσδήποτε Διαμεσολαβητής του Καταλόγου του Υπουργείου, για τις μεγάλες οντότητες μόνο Διαμεσολαβητής με ειδίκευση στην χρηματοοικονομική Διαμεσολάβηση (η διάταξη είναι προβληματική καθώς ουσιαστικά φωτογραφίζει περίπου 60 Διαμεσολαβητές που έχουν λάβει αυτή την εκπαίδευση).
Από τις διατάξεις του νόμου δεν αποσαφηνίζεται αν είναι δυνατόν να επανέλθει ο οφειλέτης και να κάνει δεκτή την αρχική πρόταση των πιστωτών στην περίπτωση που δεν λάβει χώρα Διαμεσολάβηση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία σε αυτή με τους πιστωτές,;
Επίσης προβληματική είναι η ρύθμιση των άρθρων 15 και 16 του νόμου αναφορικά με το ασφυκτικό πλαίσιο των προβλεπόμενων εκεί προθεσμιών. Η προθεσμία της Διαμεσολάβησης δεν διακόπτει τη δίμηνη προθεσμία του άρθρου 16 εντός της οποίας πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του εξωδικαστικού. Αν η πρόταση των τραπεζών έρθει την τελευταία στιγμή ουσιαστικά καταργείται το δικαίωμα προσφυγής στη διαδικασία.