Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα έκλεισε στις 51,1 μονάδες τον Ιούνιο, τιμή χαμηλότερη από τις 53,8 μονάδες του Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή υποδεικνύει οριακή μόνο βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, στα μέσα του 2022, και τη βραδύτερη που έχει καταγραφεί στην τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021. Αντίστοιχα, ο PMI για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη υποχώρησε από το 54,6 το Μάιο στο 52,1 τον Ιούνιο, τη χαμηλότερη από τον Αύγουστο του 2020, ενώ πρόκειται για τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα πτώσης.
Η παραγωγή σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα μειώθηκε οριακά τον Ιούνιο. Παρότι η διαφορά ήταν ελάχιστη, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν ο ταχύτερος από το Φεβρουάριο του 2021, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι ο μικρότερος όγκος νέων παραγγελιών και η ασθενέστερη ζήτηση των πελατών οδήγησαν στη μείωση της παραγωγής. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση από τους πελάτες του εξωτερικού μειώθηκε επίσης. Οι νέες παραγγελίες εξαγωγών συρρικνώθηκαν για δεύτερη φορά τους τελευταίους τέσσερις μήνες, και με τον πιο έντονο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2021.
Η τάση επιβράδυνσης που παρατηρήθηκε σε ολόκληρη την Ευρωζώνη αντανακλούσε μια ευρεία αποδυνάμωση σε όλες τις οικονομίες τον Ιούνιο. Η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ολλανδία. Σε σύγκριση με το Μάιο, η Αυστρία κατέγραψε τη μεγαλύτερη επιβράδυνση, με τον αντίστοιχο PMI της μεταποίησης να υποχωρεί πάνω από 5 μονάδες δείκτη. Το κράτος με τις πιο αδύναμες επιδόσεις ήταν η Ιταλία, η οποία σημείωσε την πιο ήπια ανάκαμψή της τα τελευταία δύο χρόνια. Για πρώτη φορά από το αρχικό κύμα των μολύνσεων από τον COVID-19 το πρώτο εξάμηνο του 2020, τα στοιχεία της έρευνας του Ιουνίου τόνισαν μια πτώση της μεταποιητικής παραγωγής της Eυρωζώνης. Οι ασθενέστερες συνθήκες ζήτησης, ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα επίμονα προβλήματα προσφοράς αναφέρθηκαν ως λόγοι για τη χαμηλότερη παραγωγή.
ΑΕΠ έως το 2025
Δεν υπάρχουν αλλαγές στις προβλέψεις
O καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με συνεργάτες τους Δρ Π.Χ. Κωστή και Δρ Κ.Η. Καυκά και ομάδα ερευνητών παράγουν τους δείκτες από τη Βάση Δεδομένων για Οικονομικές προβλέψεις.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος