Το νέο τοπίο που διαμορφώνεται ενόψει του 2023
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που είναι αντιμέτωπες με τη χειρότερη ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών προετοιμάζονται για ένα νέο σοκ: τον πληθωρισμό των μισθών (wageflation) και την αυξανόμενη απειλή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.
Αυτό το θέμα αναδείχθηκε κατά την τρέχουσα περίοδο εταιρικών κερδών, με τις περισσότερες από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης – από την Unilever και τη Nestlé μέχρι τη L’Oréal, τη Sodexo και την Ahold Delhaize – να προειδοποιούν ότι οι τιμές ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν περαιτέρω το 2023 εν μέσω σκληρών διαπραγματεύσεων για τους μισθούς σε μια στενή αγορά εργασίας.
Απεργίες
Και όπως επισημαίνει το Bloomberg, μια περίοδος απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι εργαζόμενοι -που υποφέρουν από τη μεγαλύτερη μείωση του πραγματικού εισοδήματος εδώ και χρόνια- πιέζουν για υψηλότερες αμοιβές. Οι εργαζόμενοι στην TotalEnergies στη Γαλλία, οι πιλότοι της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας SAS και το προσωπικό παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας Stellantis στην Ιταλία έχουν όλοι απεργίες τους τελευταίους μήνες.
Η τελευταία από μια σειρά απεργιών των βρετανών εργαζομένων στους σιδηροδρόμους ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή την περασμένη εβδομάδα, αλλά το προσωπικό των Βασιλικών Ταχυδρομείων έχει προγραμματίσει απεργίες τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Πρόσθετες πιέσεις
Με την παραγωγικότητα σχεδόν σταθερή και ορισμένες χώρες στη ζώνη του ευρώ, καθώς και τη Βρετανία, να εισέρχονται σε ύφεση, οι μισθολογικές απαιτήσεις θα μπορούσαν να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στα αποτελέσματα των εταιρειών.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Nestlé SA, Mark Schneider, λέει ότι η αμοιβή των εργαζομένων είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τους επόμενους μήνες. «Το παρακολουθούμε πολύ στενά», είπε στο Bloomberg Television. «Στις περισσότερες χώρες αυτές οι διαπραγματεύσεις για το ’23 θα εκτυλιχθούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα και το πρώτο τρίμηνο».
Πληθωριστικές πιέσεις
Οι τιμές στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκαν κατά 10,7% κατά μέσο όρο τον Οκτώβριο, ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών, ενώ τα ποσοστά αμοιβών το δεύτερο τρίμηνο αυξήθηκαν μόνο κατά 4,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα συνδικάτα επιδιώκουν να μειώσουν το χάσμα, με την έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού να τους δίνει μόχλευση. Υπό το φως της στενότερης αγοράς εργασίας, η Melanie Baker, ανώτερη οικονομολόγος στη Royal London Asset Management, λέει ότι «δεν θα εκπλαγεί αν δει τον πληθωρισμό των μισθών να αυξάνεται περαιτέρω».
Δύσκολο το έργο της ΕΚΤ
Μια σπείρα μισθών-τιμών, εάν συμβεί, θα περιέπλεκε τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας για δεύτερη φορά τον περασμένο μήνα και έχει δείξει ότι ετοιμάζεται για περαιτέρω αυξήσεις. Ακόμη και αν αυτή η αύξηση του κόστους δανεισμού πυροδοτήσει μια ήπια ύφεση, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα είναι αρκετή για να χαλιναγωγήσει τις τιμές.
Και αυτό φέρνει τις εταιρείες σε δύσκολη θέση.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος