Θα συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων με δυνατότητα συμμετοχής μικροεπενδυτών,
Περιορισμένη αναμένεται να είναι η δανειακή στρατηγική που θα ακολουθήσει το ελληνικό δημόσιο το 2024. Ο στόχος για άντληση κεφαλαίων από τις αγορές το επόμενο έτος τοποθετείται στα περίπου 7 δισ. ευρώ από 9 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί μέχρι τώρα και 8,3 δισ. ευρώ το 2022.
Στους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου περιλαμβάνεται και ο περιορισμός του ανεξόφλητου ποσού των εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ. Επίσης, φαίνεται ότι θα συνεχιστούν οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων με δυνατότητα συμμετοχής μικροεπενδυτών, όπως συνέβη πρόσφατα με τις εκδόσεις ετήσιων και εξάμηνων εντόκων.
Γιατί ζητάμε λιγότερα χρήματα από τις αγορές
Όπως τονίζεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, βασικές αιτίες για τον περιορισμό του ποσού που θα αντληθεί από τις αγορές το νέο έτος είναι: τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στη χώρα μας τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία όσο και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε αυτά προστίθενται και οι σχετικά περιορισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί και η πρόωρη εξόφληση δύο δόσεων από το δάνειο του πρώτου μνημονίου για τα έτη 2024 και 2025 ύψους 5,29 δισ. ευρώ.
Τι θα γίνει με το πράσινο ομόλογο
Όσον αφορά την έκδοση «πράσινου ομολόγου», φαίνεται να μετατίθεται για το 2024. Ωστόσο οι σχετικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό καθώς, όπως έχει ήδη γράψει η Ναυτεμπορική, έχουν υπάρξει συγκεκριμένες προτάσεις από τα υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών για έργα τα οποία θα μπορούσαν να περιληφθούν στη συγκεκριμένη έκδοση.
Σημειώνεται ότι στο φετινό ετήσιο δανειακό πρόγραμμα του Οργανισμού Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει συμπεριληφθεί η πιθανή έκδοση πράσινου ομολόγου. Παρόλα αυτά, μία τέτοια κίνηση προϋποθέτει ότι τα έργα τα οποία θα «συνδεθούν» με την έκδοση του θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.
Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής για το 2024 θα είναι:
- η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του ελληνικού δημοσίου στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του επόμενου έτους καθώς στο τέλος του 2024 επέρχεται και η λήξη της περιόδου επανεπένδυσης,
- η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους,
- η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Δημοσίου, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων, αξιοποιώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους.
Κατά το επόμενο έτος, όπως τονίζεται, θα διατηρηθούν οι βασικοί μεσοπρόθεσμοι στόχοι διαχείρισης του χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, όπως είναι η πλήρης αντιστάθμιση του συναλλαγματικού κινδύνου για τα δάνεια εκτός ευρώ και η διατήρηση της υφιστάμενης αναλογίας χρέους σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου.
Πηγή: Η Ναυτεμπορική