Η κυβέρνηση έστρεψε τους τελευταίους μήνες την προσοχή της -άρα και τα σχετικά κονδύλια- κυρίως προς τα νοικοκυριά, μένοντας σε… απόσταση από το επιχειρείν.
Οι τιμές ενέργειας μπορεί να ακολουθούν στην Ευρώπη εντόνως καθοδική πορεία, στην Ελλάδα ωστόσο… ο απόηχος αργεί να φθάσει. Όσο για τις επιδοτήσεις προς την αγορά κατά της ενεργειακής ακρίβειας, «ψαλιδίζονται» σε πρώτο χρόνο.
Οι παραγωγικές επιχειρήσεις αντιτίθεται στην πολιτική αυτή της κυβέρνησης. Θέτουν θέμα στήριξης του κλάδου, με μια φωνή, υπό τον ΣΕΒ και με στόχο η εν λόγω συνθήκη να ανατραπεί άμεσα, ένεκα και των επερχόμενων εκλογών.
Γεγονός είναι ότι η κυβέρνηση έστρεψε τους τελευταίους μήνες την προσοχή της -άρα και τα σχετικά κονδύλια- κυρίως προς τα νοικοκυριά, μένοντας σε… απόσταση από το επιχειρείν, όταν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη επέμειναν να στηρίζουν το επενδυτικό και επιχειρηματικό κοινό τους. Η Αυστρία, για παράδειγμα, διέθεσε εκτάκτως 100 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε εταιρείες οι οποίες θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος σε περιόδους αιχμής.
Γεγονός είναι ότι οι γενναιόδωρες πολιτικές προβλέπονται από το κοινοτικό πλαίσιο, το οποίο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς γεωπολιτικής κρίσης κατέστη περισσότερο ευέλικτο σε ό,τι αφορά τις κρατικές ενισχύσεις.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα έχουν θεσπιστεί πολλά εργαλεία στήριξης της αγοράς για ειδικούς λόγους και συνθήκες, τα οποία, αν και οι καιροί είναι δύσκολοι, παραμένουν αδρανή. Χαρακτηριστικότερο το «Εξοικονομώ Επιχειρήσεων», του οποίου η πλατφόρμα δεν έχει ακόμη ανοίξει, αν και όλα είναι έτοιμα.
Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι η διαχείριση ενός τόσο σύνθετου προβλήματος όπως αυτού της ενεργειακής ακρίβειας, είναι εύκολη.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επενδυτική κοινότητα, η βαριά και ενεργοβόρα βιομηχανία, όπως και το ευρύτερο επιχειρείν είναι που κινούν την οικονομία και για να την κινούν ανεξαρτήτως συνθηκών χρειάζονται ανελλιπώς… καύσιμο.
Πηγή: Ναυτεμπορική