Το προφίλ της, ως ένας ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στην τεχνολογία, συνεχίζει να χτίζει η Ελλάδα, γεγονός που αναγνωρίζουν οι ξένοι επενδυτές. Τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε hub καινοτομίας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κλάδος του λογισμικού και της πληροφορικής προσέλκυσε τη μερίδα του λέοντος των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα το 2022.
Οι δύο αυτοί κλάδοι απορρόφησαν το 40% των επενδύσεων, έναντι 17% την προηγούμενη χρονιά (2021), 10% την προηγούμενη εικοσαετία (2000 – 2021) και 20% στην Ευρώπη (2022), σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνα της ΕΥ, Attractiveness Survey Ελλάδα 2023.
Στην κορυφή της κατάταξης των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας βρίσκονται οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, με 12 έργα και 26% του συνόλου, από 13% το 2021, μια δραστηριότητα με σημαντικές προοπτικές, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη με 24%.
Σημαντική είναι και η συμμετοχή των Data Centers (6 έργα, 13%, έναντι 3% πέρσι και μόλις 1% στην Ευρώπη), των Shared Services Centers (6 έργα, 13%, έναντι 3% στην Ευρώπη) και της έρευνας και ανάπτυξης (5 έργα, 11%, έναντι 7% τα προηγούμενα χρόνια και 10% στην Ευρώπη).
Ρεκόρ 20ετίας
Στη χώρα πραγματοποιήθηκε το 2022 ρεκόρ 20ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ), με τον ρυθμό του 57%, που πέτυχε η Ελλάδα στην αύξηση των ΑΞΕ, να είναι ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.
Την ίδια στιγμή, το 40% των επιχειρήσεων, που συμμετείχαν στην έρευνα Attractiveness Survey Ελλάδα 2023 της ΕΥ, απαντά ότι σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα τη χρονιά που έρχεται – το υψηλότερο ποσοστό στα πέντε χρόνια της ελληνικής έκδοσης της έρευνας, το 2020. Ταυτόχρονα, οι δύο στους τρεις ερωτηθέντες (67%) εκτιμούν ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας θα βελτιωθεί στα επόμενα τρία χρόνια – το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υπό σύγκριση ευρωπαϊκών χωρών, όπου πραγματοποιήθηκε η έρευνα φέτος.
Οι επιχειρήσεις, που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα, όταν ερωτώνται σχετικά με τους τομείς, όπου αναμένουν να αυξήσουν το τρέχον επενδυτικό τους αποτύπωμα, κατά την επόμενη τριετία, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (61%) και τα logistics (58%).
Αντίθετα, μόλις μία στις τρεις επιχειρήσεις σκοπεύει να αυξήσει το αποτύπωμά της στον κρίσιμο τομέα της έρευνας και ανάπτυξης (R&D) στην Ελλάδα (33%), έναντι 64% στο σύνολο της Ευρώπης, ενώ 25% δήλωσε ότι σκοπεύει να μειώσει την επενδυτική του δραστηριότητα στο R&D.
Επενδυτική στροφή στην υψηλή τεχνολογία
Ως προς τους τομείς, όπου θα πρέπει να εστιάσει η Ελλάδα για να διατηρήσει και να βελτιώσει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια οικονομία, οι ξένοι επενδυτές προκρίνουν τρεις προτεραιότητες: τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (31%), τη μείωση της φορολογίας (28%) και την υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως οι καθαρές τεχνολογίες (26%).
Μεταξύ των επιμέρους πολιτικών ελκυστικότητας, οι ερωτηθέντες προκρίνουν τις πολιτικές για την προσέλκυση επιχειρήσεων (76%), καινοτόμων δραστηριοτήτων (68%) και ανθρώπινου ταλέντου (64%) και λιγότερο, την προσέλκυση κεντρικών γραφείων επιχειρήσεων (58%) και τη δημιουργία κέντρων ανταγωνιστικότητας και κόμβων παγκόσμιας εμβέλειας (54%).
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα αξιολόγησαν, επίσης, την Ελλάδα, συγκριτικά με άλλες χώρες, με βάση μία σειρά από κριτήρια που συνδέονται με τρεις κρίσιμους παράγοντες, που επηρεάζουν σήμερα τις επενδυτικές αποφάσεις: τη βιώσιμη ανάπτυξη, την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό.
Σε όλους τους επιμέρους τομείς, η πλειοψηφία των ερωτώμενων εκτιμούν ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με αυτές των άλλων χωρών. Η καλύτερη εικόνα για τη χώρα αναδεικνύεται στη βιώσιμη ανάπτυξη, όπου σε πέντε από τα έξι επιμέρους κριτήρια πλειοψηφούν όσοι αξιολογούν τις επιδόσεις της χώρας ως καλύτερες, έναντι όσων τις θεωρούν χειρότερες σε σχέση με άλλες χώρες.
Αντίθετα, στα κριτήρια που συνδέονται με την τεχνολογία και το ανθρώπινο δυναμικό, η εικόνα είναι λιγότερο ενθαρρυντική, με τα ποσοστά όσων θεωρούν τις επιδόσεις της χώρας καλύτερες στα επιμέρους κριτήρια, να βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά που τις κρίνουν χειρότερες, υπογραμμίζοντας κάποιους κρίσιμους τομείς, όπου θα χρειαστούν σημαντικές παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια.
Υψηλή τεχνολογία
Ως προς τους τομείς, όπου θα πρέπει να εστιάσει η χώρα για να διατηρήσει την ανταγωνιστική της θέση στην παγκόσμια οικονομία, οι ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα εξακολουθούν να τονίζουν τρεις προτεραιότητες.
Τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (31%), τη μείωση της φορολογίας (28%) και την υποστήριξη των κλάδων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, όπως οι καθαρές τεχνολογίες (26%).