Ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου ανέπτυξε στην ευρωπαϊκή σύνοδο τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, αλλά και το εγχείρημα του νέου επικουρικού ταμείου ΤΕΚΑ
Η δημογραφική γήρανση και οι συνέπειές της, αποτελούν το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της Ευρώπης. Οι αναφορές σε αυτό δεν λείπουν – σχεδόν – από καμία επίσημη ή ανεπίσημη συνάντηση – συνεδρίαση των αρμοδίων υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα συνταξιοδοτικά συστήματα και οι επιπτώσεις του δημογραφικού στην λειτουργία τους κατά τις επόμενες δεκαετίας, είναι – αναμφιβόλως – κορυφαίο ζήτημα για την Ευρώπη.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εργασίας κ. Π. Τσακλόγλου, κατά την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εργασίας στην Στοκχόλμη στις 3 και 4 Μαΐου. Πρόκειται άλλωστε για το «αγαπημένο του θέμα», καθώς του δίδεται η ευκαιρία να αναφερθεί στο «προσωπικό του επίτευγμα», δηλαδή στην εισαγωγή και λειτουργία στη χώρα μας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση με τη σύσταση του Ταμείου Κεφαλαιοποιητικής Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους εργαζομένους.
Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό. Για το λόγο αυτό ο κ. Τσακλόγλου υποστηρίζει την ανάγκη συνεχούς προσαρμογή των συνταξιοδοτικών συστημάτων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις του προβλήματος, ενώ δεν παραλείπει να συμπεριλάβει και τα άλλα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του και τα οποία στοχεύουν στην παραμονή των εργαζόμενων – για περισσότερα χρόνια – στην ενεργό δράση.
Το νέο ταμείο
Στο μεταξύ το νέο επικουρικό ταμείο ΤΕΚΑ, εξακολουθεί να σημειώνει μεγάλη επιτυχία με διαδοχικά ρεκόρ συμμετοχής, οδεύοντας προς την ολοκλήρωσή της πρώτης φάσης της λειτουργίας τους.
Οι νέοι ασφαλισμένοι του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης έφθασαν τις 171.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις (ΑΠΔ), τις οποίες έχουν υποβάλει συνολικά 77.000 εργοδότες.
Το συσσωρευμένο κεφάλαιο έφθασε – στις αρχές Μαρτίου – τα 32 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται το 2050 να διαμορφωθεί στα 65 δισ. ευρώ, ενώ οι ασφαλισμένοι θα έχουν φθάσει τα 2,5 εκατομμύρια.
Το προηγούμενο ρεκόρ εγγραφής νέων εργαζομένων στο ΤΕΚΑ, είχε καταγραφεί τον προηγούμενο Σεπτέμβριο μετά από εννέα μήνες λειτουργίας. Τότε στο ταμείο είχαν ενταχθεί 102.000 νέοι εργαζόμενοι έναντι 60.000 που ανέμενε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκινώντας το εγχείρημα.
Στο τέλος του 2022 οι εγγραφές είχαν φθάσει τις 150.000 προερχόμενοι από 65.000 εργοδότες ενώ σύμφωνα με τα νέα στοιχεία στις αρχές του έτους εντάχθηκαν στο ταμείο περίπου 30.000 νέα μέλη.
Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου, εκτιμάται ότι θα σημειωθεί νέα αύξηση του ρυθμού εισαγωγής νέων μελών.
Άλλωστε, φέτος, μπορούν εθελοντικά να ασφαλίζονται στο ΤΕΚΑ και οι ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ με ηλικία κάτω των 35 ετών (γεννημένοι από 1/1/1987 και μετά). Σημειώνεται πως από την 1η Ιανουαρίου 2022, στο ΤΕΚΑ εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, καθώς και όσοι έχουν γεννηθεί από 1/1/2004 και εφεξής.
Η εθελοντική αυτή μετάβαση από τον κλάδο επικούρισης του ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ μπορεί να γίνει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο εφόσον επιλέξουν να ενταχθούν σε αυτό, θα ασφαλίζονται – συνεχώς – στο συγκεκριμένο ταμείο για επικουρική ασφάλιση.
Προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ μπορούν να υπαχθούν με αίτησή τους – εντός του 2023 – εργαζόμενοι που δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους. Πρόκειται για τις εξής κατηγορίες εργαζομένων:
Οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί. Τα πρόσωπα που ασκούν επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ. Τα πρόσωπα που βάσει ειδικής ή γενικής διάταξης εξαιρούνται της υποχρεωτικής υπαγωγής στην ασφάλιση άλλων φορέων επικουρικής ασφάλισης.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ασφαλισμένοι στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΟΑΕΕ, καθώς και όσοι είναι στον Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών και Τουριστικών Πρακτόρων, εφόσον δεν υπάγονται σε άλλο ασφαλιστικό φορέα και έχουν ηλικία κάτω των 60 ετών. Το ίδιο ισχύει και για ελεύθερους επαγγελματίες που υπάγονταν στην ασφάλιση του π. Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (π. ΕΤΕΑΜ).
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος