Σήμα της ΡΑΑΕΥ και για τον διαγωνισμό της «Αριάδνη Interconnection»
Τον προσδιορισμό των WACC (Μέσο Σταθμικό Κόστος Κεφαλαίου) του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ Υποδομών για την νέα ρυθμιστική περίοδο αναμένεται ότι θα εγκρίνει κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) βάζοντας ένα τέλος στο τεταμένο κλίμα που επικρατούσε τους τελευταίους μήνες μεταξύ των Διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και του Ρυθμιστή της ενεργειακής αγοράς. Στις επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας και σίγουρα εντός του Ιουλίου θα εγκριθούν και τα WACC των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων, δηλαδή του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.
ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ Υποδομών
Ειδικότερα, το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την περίοδο 2024 – 2027 αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα προσδιοριστεί στο 7,9% αν και η πλευρά του Διαχειριστή είχε ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με αίτημα 9,14%, έναντι του 7,44% που είναι σήμερα.
Αύριο θα προσδιοριστεί από τη ΡΑΑΕΥ και η απόδοση των επενδύσεων για την περίοδο 2023 – 2026 που θα πραγματοποιήσει η ΔΕΠΑ Υποδομών, εταιρεία που πλέον ελέγχεται από την Italgas, της οποίας οι απαιτήσεις ήταν μεταξύ 8% και 9% (από 7,03% το 2021 και 2022). Είναι αξιοσημείωτο ότι για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο Ρυθμιστής θα εγκρίνει το WACC μόνο για το 2023 για κάθε μία από τις θυγατρικές της ξεχωριστά (ΕΔΑ Αττικής, την ΕΔΑ Θεσσαλονίκης και την ΔΕΔΑ) των οποίων το επενδυτικό πρόγραμμα έως το 2029 φτάνει στα 900 εκατ. ευρώ. Ο προσδιορισμός του WACC για την τριετία 2024 – 2026 θα γίνει πιθανώς από τα μέσα φθινοπώρου κι έπειτα, οπότε αναμένεται ότι θα έχει προχωρήσει και η συγχώνευση των τριών θυγατρικών εταιρειών.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν πυκνώσει οι συναντήσεις και η ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των Διαχειριστών των δικτύων φυσικού αερίου και της ρυθμιστικής αρχής οι οποίες τελικά, όπως αναφέρουν στελέχη των δύο πλευρών, οδήγησαν σε συμβιβαστικές λύσεις. Άλλωστε από την αρχή η ΡΑΑΕΥ είχε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύει να εγκρίνει τα υψηλά ποσοστά WACC που απαιτούν οι Διαχειριστές.
ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ
Εντός των επόμενων εβδομάδων, και σίγουρα εντός του Ιουλίου, αναμένεται ότι θα προσδιοριστούν από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ και τα WACC των Διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος και δικτύου, του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2023 – 2025 διεξάγονται σε καλό κλίμα με τον Ρυθμιστή να «βλέπει» θετικά ένα WACC μεταξύ 7,2% και 7,4%. Ο ΑΔΜΗΕ είχε ζητήσει υψηλότερο WACC λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού και την ανάγκη χρηματοδότησης του προγράμματος των ηλεκτρικών. Σε κάθε περίπτωση, η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ενώ η ΡΑΑΕΥ αναμένει και ορισμένα συμπληρωματικά από τον ΑΔΜΗΕ, όπως επίσης και από τον ΔΕΔΔΗΕ, του οποίου το επενδυτικό πρόγραμμα έως το 2026 είναι στα 525 εκατ. ευρώ.
«Σήμα» της ΡΑΑΕΥ και για την Αριάδνη
Αύριο η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να εγκρίνει και το «comfort letter» προς τον ΑΔΜΗΕ που θα «ξεπαγώσει» τον διαγωνισμό για την πώληση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του Διαχειριστή που «τρέχει» την κατασκευή της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.
Έτσι, ο ΑΔΜΗΕ θα μπορέσει να ορίσει ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών και ο διαγωνισμός θα περάσει στη δεύτερη φάση. Αφού το προηγούμενο διάστημα ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχουν κωλύματα με τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές και ότι ο νέος μέτοχος που τελικά θα μπει στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης» θα περιοριστεί στο ρόλο του παθητικού επενδυτή, δηλαδή δεν θα συμμετέχει στο μάνατζμεντ της εταιρείας, η υπόθεση «έκλεισε».
Τα τέσσερα σχήματα που συνεχίζουν στον διαγωνισμό, ο οποίος είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2022, είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη StateGrid International Development Belgium.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος