Μικρή ενίσχυση παρουσίασε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Ιούνιο. Ο δείκτης βελτιώθηκε ελαφρά έναντι του Μαΐου και διαμορφώθηκε στις 112,7 (από 108 μονάδες τον Μάιο). Κινήθηκε δε σε αισθητά υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022, όταν βρισκόταν στα επίπεδα των 96,6 μονάδων.
Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν τον Ιούνιο στις +30 μονάδες, ενώ ήπια ανοδικά κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση, φθάνοντας στις +35 μονάδες τον Ιούνιο από +26 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Σύμφωνα με την Έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο του 2023, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +43 (από +35) μονάδες, όπως και οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση, οι οποίες ενισχύθηκαν αντίστοιχα (+43 από +35 μονάδες). Ταυτόχρονα εξασθένισαν ήπια οι πληθωριστικές τάσεις για τις τιμές (στις +26 μονάδες από +30 μονάδες το σχετικό ισοζύγιο).
Εικόνα της αγοράς
Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ελληνική αγορά ενισχύθηκε ελαφρά τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στις 110,1 μονάδες, από 108,2 μονάδες τον Μάιο. Στο επιχειρηματικό επίπεδο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των προσδοκιών στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες, καθώς στο Λιανικό Εμπόριο σημειώνεται μικρή κάμψη, ενώ στις Κατασκευές υπάρχει εντονότερη υποχώρηση.
Η βελτίωση του κλίματος τροφοδοτείται όμως περισσότερο από την πολύ σημαντική ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που φθάνει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 2 ετών. Άλλωστε, συνολικά ο δείκτης κλίματος κινείται από την αρχή του έτους σε υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από πέρυσι.
Αντίθετα, οι σχετικοί δείκτες στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη υποχώρησαν σημαντικά τον Μάιο και επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Ιούνιο. Το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε πριν τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
“Όμως, η έρευνα αυτή αντανακλά και ενσωματώνει, πλέον, το αποτέλεσμα των “πρώτων” εκλογών, που προηγήθηκαν. Είναι φανερή η θετική ανταπόκριση του αποτελέσματος στα νοικοκυριά, καθώς η βελτίωση προσδοκιών είναι καθοριστική για την πορεία του δείκτη τον μήνα αυτό”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.
Όπως σχολιάζει, το επόμενο διάστημα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος που, όπως έχει διαπιστωθεί από το παρελθόν, τροφοδοτεί με θετική δυναμική αρκετούς κλάδους της οικονομίας άμεσα ή έμμεσα, εφόσον βεβαία αυτή κινείται ικανοποιητικά.
Η εικόνα στην Ευρώπη
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο υποχώρησε τόσο στην Ε.Ε., όσο και στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 94,0 μονάδες στην Ε.Ε. και στις 95,3 μονάδες στην Ευρωζώνη από 95,1 και 96,4 τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχα. Η μικρή υποχώρηση του δείκτη τον Ιούνιο ήταν αποτέλεσμα των χαμηλών προσδοκιών στην Βιομηχανία, στις Κατασκευές και των Υπηρεσιών και σε μικρότερο βαθμό στο Εμπόριο. Αντίθετα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη συνεχίζει την ανοδική της πορεία ανακάμπτοντας από το ιστορικά χαμηλό του Σεπτεμβρίου του 2022.
Σε ό,τι αφορά τις τάσεις στις έξι μεγαλύτερες οικονομίες, ο δείκτης υποχώρησε στη Γερμανία (-1,9), στην Ιταλία (-1,1), στην Ολλανδία (-1,0) και στην Ισπανία (-0,9), ενώ ουσιαστικά παρέμεινε αμετάβλητος στην Πολωνία (- 0,1) και ενισχύθηκε στη Γαλλία (+0,8).
Πηγή: sepe.gr