Πώς θα είναι η νέα εφορία
Μπορεί το νέο taxis που θα κάνει τις εφορίες πλήρως on line -κάτι αντίστοιχο των τραπεζών- να μην είναι ακόμη έτοιμο, ωστόσο, οι συγχωνεύσεις ή μάλλον συστεγάσεις των εφοριών προχωρούν κανονικά. Τι σημαίνει αυτό; Νέες σκηνές αλαλούμ στις εφορίες, φορολογούμενους να ψάχνουν που θα εξυπηρετηθούν και νέες εφορίες που θα θυμίζουν περισσότερο αποθήκες υλικού, φακέλων, υπολογιστών και… υπαλλήλων.
Από την 1η Οκτωβρίου χιλιάδες φορολογούμενοι θα πρέπει να ετοιμαστούν για έναν νέο γύρο ταλαιπωρίας καθώς το πρόγραμμα καταργήσεων και συγχωνεύσεων των εφοριών έρχεται στην Αττική. Αγγίζει το μεγάλο όγκο των φορολογούμενων αφού θα συγχωνευθούν και καταργηθούν μεγάλες εφορίες του λεκανοπεδίου.
Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου το νέο taxis που θα λύσει σημαντικά προβλήματα των συγχωνεύσεων να είναι έτοιμο έως το τέλος του έτους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΓΓΠΣ έχει ενημερώσει το υπουργείο Οικονομικών ότι το νέο σύστημα μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να είναι έτοιμο ακόμη και στο τέλος Οκτωβρίου.
Τι θα είναι όμως το νέο taxis; Μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων θα παραμείνουν σε ολόκληρη τη χώρα περίπου 80 εφορίες, από 300 που ήταν μέχρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο (έχουν ήδη κλείσει περίπου 50). Από τις 80 εφορίες οι 30 θα λειτουργούν στην Αττική. Ο στόχος είναι οι φορολογούμενοι να μπορούν από οποιαδήποτε εφορία να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους, όπως είναι η κατάθεση κάθε είδους δηλώσεων και η λήψη πιστοποιητικών ενώ για να μειωθεί στο ελάχιστο η ανάγκη επίσκεψης στην εφορία θα γίνουν και μια σειρά άλλων κινήσεων. Συγκεκριμένα, θα κλείσουν τα ταμεία στις εφορίες και όλες οι πληρωμές θα γίνονται μέσω τραπεζών, όλες οι δηλώσεις θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά, θα καταργηθεί πλήρως η θεώρηση βιβλίων και στοιχείων κ.ά.
Την 1η Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί να μπει λουκέτο σε 50 εφορίες μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δεκατέσσερις της Αττικής (πχ. Χολαργού, Μοσχάτου, Αργυρούπολης κ.ά.). Την 1η Νοεμβρίου κλείνουν άλλες 49 εφορίες μεταξύ των οποίων και 10 της Αττικής (π.χ. Χαϊδαρίου, Βύρωνα, Γαλατσίου, Ζωγράφου κ.ά.) και την 1η Δεκεμβρίου βάζουν λουκέτο άλλες 18 εφορίες. Συνολικά έως το τέλος του έτους θα κλείσουν 117.
Οι συγχωνεύσεις γίνονται μετά από υποδείξεις της τρόικας προκειμένου να μειωθεί το λειτουργικό κόστος του φορολογικού μηχανισμού και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο, ορισμένες από τις εφορίες που κλείνουν στεγάζονται σε ιδιόκτητα του δημοσίου κτίρια (π.χ. ΔΟΥ Χολαργού) και προβλέπεται η μεταφορά τους σε εφορίες που στεγάζονται σε μισθωμένα κτίρια (π.χ. ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής). Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έχει δώσει εντολή όλες οι μεταστεγάσεις να γίνουν σε ιδιόκτητα του δημοσίου κτίρια. Μένει να δούμε αν θα υλοποιηθεί.
Πηγή: CAPITAL.GR